X

Czego szukasz?

Przepis
Boże NarodzenieDesery

Makówki Macieja Kuronia

Makówki są bez wątpienia potrawą wigilijną, podawaną „na deser” i ma on swój odpowiednik w różnych regionach Polski w formie klusek z makiem, łamańców, czy kutii. Najprostszy wariant, to przede wszystkim słodkie bułki wymoczone w mleku, wymieszane z miodem i mielonym makiem. Wariantem „wzbogaconym ” są makówki z okolic Opola, czy Cieszyna. Zapraszam do lektury przepisu na te słodkie cuda. 

Makówki Macieja Kuronia

Składniki:

  • duże słodkie bułki, chałka lub rogaliki
  • 500 g maku
  • 500 ml mleka
  • 125 ml wody
  • 125 ml miodu np. lipowego
  • 100 g cukru np. trzcinowego
  • 2 łyżki masła
  • cynamon
  • po 50 g rodzynek i migdałów
  • cukier puder
  • olejek migdałowy

Przygotowanie: 

Krok 1:

Po pierwsze pokrój bułki, następnie zalej je mlekiem. 

Krok 2:

Po drugie zmiel mak i zalej wodą, dodaj do niego miód, masło, cukier i wszystkie kolejne dodatki. Następnie wszystkie składniki zagotuj. 

Krok 3:

W salaterce, pucharku na lody, czy też małej miseczce układaj bułki na przemian z masą makową. Przekładaj aż skończą się składniki. 

Krok 4:

Na koniec pozostaw deserki w chłodnym miejscu, np. w lodówce i podawaj następnego dnia. Deserki bez wątpienia najlepiej smakują w schłodzonej wersji.

Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ<<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na  Instagram

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również