Boże NarodzenieDesery
Makówki Macieja Kuronia
Makówki są bez wątpienia potrawą wigilijną, podawaną „na deser” i ma on swój odpowiednik w różnych regionach Polski w formie klusek z makiem, łamańców, czy kutii. Najprostszy wariant, to przede wszystkim słodkie bułki wymoczone w mleku, wymieszane z miodem i mielonym makiem. Wariantem „wzbogaconym ” są makówki z okolic Opola, czy Cieszyna. Zapraszam do lektury przepisu na te słodkie cuda.
Makówki Macieja Kuronia
Składniki:
- duże słodkie bułki, chałka lub rogaliki
- 500 g maku
- 500 ml mleka
- 125 ml wody
- 125 ml miodu np. lipowego
- 100 g cukru np. trzcinowego
- 2 łyżki masła
- cynamon
- po 50 g rodzynek i migdałów
- cukier puder
- olejek migdałowy
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze pokrój bułki, następnie zalej je mlekiem.
Krok 2:
Po drugie zmiel mak i zalej wodą, dodaj do niego miód, masło, cukier i wszystkie kolejne dodatki. Następnie wszystkie składniki zagotuj.
Krok 3:
W salaterce, pucharku na lody, czy też małej miseczce układaj bułki na przemian z masą makową. Przekładaj aż skończą się składniki.
Krok 4:
Na koniec pozostaw deserki w chłodnym miejscu, np. w lodówce i podawaj następnego dnia. Deserki bez wątpienia najlepiej smakują w schłodzonej wersji.
Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.