Pierogi i kluski
Pierogi karaimskie pieczone z farszem z baraniny
Składniki
#Ciasto:
- 350 g mąki (ok. 2 szklanek)
- 2 jajka
- 125 ml śmietany 22%
- 20 g drożdży
- 100 g masła
- sól, cukier
Farsz:
- 400 g baraniny bez kości
- 2 cebule
- 1 jajko
- 30 g tartej bułki
- 50 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru i śmietaną. Mąkę przesiewamy z solą i siekamy z masłem, dodajemy drożdże ze śmietaną, surowe jajko i zagniatamy ciasto. Odkładamy je w ciepłe miejsce na pół godziny. W tym czasie przygotowujemy farsz, np. z baraniny. Mięso dobrze czyścimy i kroimy w plastry lub mielimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i przesmażamy na maśle. Gdy się zrumieni dodajemy zmielone mięso i smażymy razem przez 8-10 minut. Doprawiamy i mieszamy z jajkiem i tartą bułką. Ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrajamy z niego krążki, na każdy kładziemy łyżką farsz. Zlepiamy pierożki, układamy bezpośrednio na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie wkładamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i pieczemy około pół godziny.