X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy wegetariańskie

Plastry cukinii panierowane

Plastry cukinii panierowane to danie, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa. Lato jakieś 25 lat temu, wieś Bramki koło Błonia, prawdopodobnie późny sierpień. Babcia na kuchni opalanej węglem przygotowuje kolacje, już wtedy byłem wiecznie głodny i raczej pozostało mi to do dzisiaj. Tego lata smakuje mi wszystko: świeże mleko od krowy, śmietankowy twaróg, malinowe pomidory oraz cukinia panierowana czy jak niektórzy mówią kotlety z cukinii. O tym daniu przypomniałem sobie jakiś czas temu, teraz kiedy zostałem obdarowany kilkoma sztukami cukinii pomyślałem, że mogę przygotować tą potrawę.

Plastry cukinii panierowane

Składniki:

Sposób przygotowania:

Do przygotowania tej potrawy wybierz ładne, jędrne cukinie, ponieważ takie cukinie zawierają mniej wody. Jest to niesłychanie istotne, aby po usmażeniu kotlety wyszły jędrne a nie gąbczaste. Jeżeli używacie cukinii z własnego ogródka lub delikatnie przerośniętej, najlepiej ją wtedy obrać ze skórki, aby nie była twarda po usmażeniu.

Krok 1:

Umytą cukinię pokrój w jednocentymetrowe plastry.

Krok 2:

Cukinię obtocz najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.

Krok 3:

Smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony. Ponieważ im dłużej kotlety z cukinii się smażą, tym bardziej są ugotowane i brakuje im chrupkości.

Cukinia panierowana to kapitalna wegetariańska przekąska. Pamiętaj, że panierkę można wzbogacić o zioła, chilli lub aromatyczny parmezan.

—>TUTAJ<— znajdziesz inne kapitalne danie z wykorzystaniem cukinii.
Smacznego!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również