Przepis
Potrawy wegetariańskie
Plastry cukinii panierowane
Plastry cukinii panierowane to danie, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa. Lato jakieś 25 lat temu, wieś Bramki koło Błonia, prawdopodobnie późny sierpień. Babcia na kuchni opalanej węglem przygotowuje kolacje, już wtedy byłem wiecznie głodny i raczej pozostało mi to do dzisiaj. Tego lata smakuje mi wszystko: świeże mleko od krowy, śmietankowy twaróg, malinowe pomidory oraz cukinia panierowana czy jak niektórzy mówią kotlety z cukinii. O tym daniu przypomniałem sobie jakiś czas temu, teraz kiedy zostałem obdarowany kilkoma sztukami cukinii pomyślałem, że mogę przygotować tą potrawę.
Cukinia panierowana to kapitalna wegetariańska przekąska. Pamiętaj, że panierkę można wzbogacić o zioła, chilli lub aromatyczny parmezan.
—>TUTAJ<— znajdziesz inne kapitalne danie z wykorzystaniem cukinii.
Plastry cukinii panierowane
Składniki:
- 2 średniej wielkości cuknie
- 3 jajka
- szklanka bułki tartej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- olej roślinny do smażenia
- do podania ketchup premium, ja sięgam po Roleskiego
Sposób przygotowania:
Do przygotowania tej potrawy wybierz ładne, jędrne cukinie, ponieważ takie cukinie zawierają mniej wody. Jest to niesłychanie istotne, aby po usmażeniu kotlety wyszły jędrne a nie gąbczaste. Jeżeli używacie cukinii z własnego ogródka lub delikatnie przerośniętej, najlepiej ją wtedy obrać ze skórki, aby nie była twarda po usmażeniu.Krok 1:
Umytą cukinię pokrój w jednocentymetrowe plastry.Krok 2:
Cukinię obtocz najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.Krok 3:
Smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony. Ponieważ im dłużej kotlety z cukinii się smażą, tym bardziej są ugotowane i brakuje im chrupkości.Cukinia panierowana to kapitalna wegetariańska przekąska. Pamiętaj, że panierkę można wzbogacić o zioła, chilli lub aromatyczny parmezan.
—>TUTAJ<— znajdziesz inne kapitalne danie z wykorzystaniem cukinii.