Plastry cukinii panierowane to danie, które pamiętam jeszcze z mojego dzieciństwa. Lato jakieś 25 lat temu, wieś Bramki koło Błonia, prawdopodobnie późny sierpień. Babcia na kuchni opalanej węglem przygotowuje kolacje, już wtedy byłem wiecznie głodny i raczej pozostało mi to do dzisiaj. Tego lata smakuje mi wszystko: świeże mleko od krowy, śmietankowy twaróg, malinowe pomidory oraz cukinia panierowana czy jak niektórzy mówią kotlety z cukinii. O tym daniu przypomniałem sobie jakiś czas temu, teraz kiedy zostałem obdarowany kilkoma sztukami cukinii pomyślałem, że mogę przygotować tą potrawę.
Do przygotowania tej potrawy wybierz ładne, jędrne cukinie, ponieważ takie cukinie zawierają mniej wody. Jest to niesłychanie istotne, aby po usmażeniu kotlety wyszły jędrne a nie gąbczaste. Jeżeli używacie cukinii z własnego ogródka lub delikatnie przerośniętej, najlepiej ją wtedy obrać ze skórki, aby nie była twarda po usmażeniu.
Krok 1:
Umytą cukinię pokrój w jednocentymetrowe plastry.
Krok 2:
Cukinię obtocz najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
Krok 3:
Smaż na mocno rozgrzanym oleju, po 2 minuty z każdej strony. Ponieważ im dłużej kotlety z cukinii się smażą, tym bardziej są ugotowane i brakuje im chrupkości.
Cukinia panierowana to kapitalna wegetariańska przekąska. Pamiętaj, że panierkę można wzbogacić o zioła, chilli lub aromatyczny parmezan.
—>TUTAJ<— znajdziesz inne kapitalne danie z wykorzystaniem cukinii.
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.