Ciasta i ciastka
Ciasto karpatka – najlepszy przepis!
Ciasto karpatka to jedno z moich ulubionych słodkich wypieków. Kiedyś byłam przekonany, że to trudne ciasto. Do momentu, aż poznałam przepis mojej mamy i przekonałam się, że karpatka to nic trudnego.
CIASTO KARPATKA – NAJLEPSZY PRZEPIS
Składniki:
CIASTO PARZONE:
- 250 ml wody (1 szklanka)
- 150 g masła
- 160 g mąki pszennej np. tortowej(1 szklanka)
- 5 jajek „M”
- szczypta soli
MASA:
- 750 ml mleka (3 szklanki)
- 170 g cukru (¾ szklanki cukru)
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 80 g mąki pszennej (4 kopiate łyżki)
- 80 g mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki)
- 2 żółtka
- 200 g miękkiego masła
Ciasto karpatka
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę z masłem. Następnie garnek zdejmij z ognia i mieszając energicznie, dodaj mąkę pszenną. Garnek z powstałą masą postaw z powrotem na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj na małym ogniu przez 1- 2 minuty. Po tym czasie otrzymasz gładką masę bez widocznych grudek. Następnie ciasto odstaw do ostygnięcia.
Krok 2:
Następnie gdy ciasto się schłodzi, dodaj do niego po jednym jajku i szczyptę soli cały czas mieszając. Powstałą masę podziel na dwie równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozprowadź równomiernie jedna część ciasta na całej powierzchni formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Następnie tak samo upiecz drugą częścią ciasta i również odstaw do wystudzenia.
Krok 3:
Przygotuj masę budyniową: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, pozostałe 250 ml mleka wymieszaj z żółtkami, esencją waniliową i oboma rodzajami mąki. Następnie mieszankę wlej do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie aby nie powstały grudki i aby mleko się nie przypaliło. Gotuj całość ok. 1 minuty. Następnie powstały gęsty budyń odstaw do wystudzenia.
Krok 4:
Masło utrzyj mikserem na puszystą gładką masę. Ciągle miksując dodawaj do masła ostudzony budyń.
Krok 5:
Następnie krem rozprowadź pomiędzy dwoma upieczonymi warstwami ciasta. Wstaw do lodówki aby stężało, na min. 2 godziny. Po tym czasie oprósz ciasto cukrem pudrem i podawaj.
Ciasto karpatka
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi słodkościami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale w budyniu bardzo czuć mąkę, czy po wymieszaniu z masłem ten smak zniknie?
Jeśli zrobiłaś wszystko jak w przepisie to nie musisz się martwić ciasto wyjdzie przepyszne.
jaki rozmiar blachy ?
25 cm na 35 cm
Wyjelam placki I opadły. Dlaczego? ;(
A otwierałaś lub uchylałaś piekarnik w czasie pieczenia? To mój jedyny pomysł, dlaczego ciasto mogłoby opaść po upieczeniu.
A ciasto po upieczeniu zostawiamy czy wyjmujemy z formy do wystygniecia?
'Upieczone ciasto pozostaw wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Następnie tak samo upiecz drugą częścią ciasta.’
Ciasto po upieczeniu wyjmij z formy i pozostaw do wystudzenia.
Zrobiłam po raz pierwszy w życiu i zastanawiam się czemu zawsze tak balam się ciasta parzonego!? Wyszło cudowne i okazało się ze z Waszym przepisem bardzo latwe do wykonania, będzie częstym gościem u mnie w d]mu. Pozdrawiam
Przepis się udał! Polecam
Uwielbiam, gdy mama robi karpatke! A dziś zrobiłam ją sama! To takie proste z tym przepisem!
I smakuje jak u mamy!
Dziękuję!