X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Ciasto karpatka – najlepszy przepis!

Ciasto karpatka to jedno z moich ulubionych słodkich wypieków. Kiedyś byłam przekonany, że to trudne ciasto. Do momentu, aż poznałam przepis mojej mamy i przekonałam się, że karpatka to nic trudnego.

CIASTO KARPATKA – NAJLEPSZY PRZEPIS

Składniki:

CIASTO PARZONE:

  • 250 ml wody (1 szklanka) 
  • 150 g masła 
  • 160 g mąki pszennej np. tortowej(1 szklanka) 
  • 5 jajek „M”
  • szczypta soli

MASA:

  • 750 ml mleka (3 szklanki)
  • 170 g cukru (¾ szklanki cukru)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 80 g mąki pszennej (4 kopiate łyżki)
  • 80 g mąki ziemniaczanej (4 kopiate łyżki)
  • 2 żółtka
  • 200 g miękkiego masła

Ciasto karpatka

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Przygotuj ciasto. W garnku zagotuj wodę z masłem. Następnie garnek zdejmij z ognia i mieszając energicznie, dodaj mąkę pszenną. Garnek z powstałą masą postaw z powrotem na małym ogniu i ciągle mieszając podgrzewaj na małym ogniu przez 1- 2 minuty. Po tym czasie otrzymasz gładką masę bez widocznych grudek. Następnie ciasto odstaw do ostygnięcia.

Krok 2:

Następnie gdy ciasto się schłodzi, dodaj do niego po jednym jajku i szczyptę soli cały czas mieszając. Powstałą masę podziel na dwie równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozprowadź równomiernie jedna część ciasta na całej powierzchni formy i piecz ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasto wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Następnie tak samo upiecz drugą częścią ciasta i również odstaw do wystudzenia.

Krok 3:

Przygotuj masę budyniową: 500 ml mleka zagotuj z cukrem, pozostałe 250 ml mleka wymieszaj z żółtkami, esencją waniliową i oboma rodzajami mąki. Następnie mieszankę wlej do gotującego się mleka. Mieszaj energicznie aby nie powstały grudki i aby mleko się nie przypaliło. Gotuj całość ok. 1 minuty. Następnie powstały gęsty budyń odstaw do wystudzenia. 

Krok 4:

Masło utrzyj mikserem na puszystą gładką masę. Ciągle miksując dodawaj do masła ostudzony budyń. 

Krok 5:

Następnie krem rozprowadź pomiędzy dwoma upieczonymi warstwami ciasta. Wstaw do lodówki aby stężało, na min. 2 godziny. Po tym czasie oprósz ciasto cukrem pudrem i podawaj.

Ciasto karpatka

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi słodkościami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.

Pozdrawiam 

Bogusia 🙂

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale w budyniu bardzo czuć mąkę, czy po wymieszaniu z masłem ten smak zniknie?

    • A otwierałaś lub uchylałaś piekarnik w czasie pieczenia? To mój jedyny pomysł, dlaczego ciasto mogłoby opaść po upieczeniu.

  2. A ciasto po upieczeniu zostawiamy czy wyjmujemy z formy do wystygniecia?

    'Upieczone ciasto pozostaw wyjmij z formy i pozostaw do wystygnięcia. Następnie tak samo upiecz drugą częścią ciasta.’

  3. Uwielbiam, gdy mama robi karpatke! A dziś zrobiłam ją sama! To takie proste z tym przepisem!
    I smakuje jak u mamy!
    Dziękuję!

Sprawdź również