X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Krem porowy

Krem porowy to absolutnie jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam jego aksamitną konsystencję, wyraźny smak i dodatek w postaci chrupiących grzanek – najlepiej z ciągnący serem. Zupa krem z porów często gości na naszym stole po długim jesiennym spacerze. Bez wątpieni nic tak nie rozgrzewa zziębniętego organizmu.

Krem porowy – najlepszy przepis

Składniki:

  • 40 g masła
  • 2 duże pory
  • 350 g ziemniaków (3-4 ziemniaki)
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz 
  • Do podania: grzanki i szczypiorek lub oregano
  • ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Pory oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw białą oraz jasno zieloną część. Dokładnie opłucz, dzięki temu pozbędziesz się piasku. Następnie pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, następnie pokrój w plasterki.

Krok 2:

W dużym szerokim garnku roztop masło, dodaj pory. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty aż warzywa nieco zmiękną, mieszaj od czasu do czasu.

Krok 3:

Zwiększ ogień, wlej wodę, dodaj bulion oraz ziemniaki. Gotuj pod przykryciem do miękkości, przez około 15 minut.

Krok 4:

Następnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Nałóż do miski posyp szczypiorkiem i grzankami.

Krem porowy aby był bardziej delikatny można zabielić śmietaną. Kapitalnym dodatkiem są również serowe grzanki.

Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi sprawdzonymi zupami.

Smacznego!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Bardzo dobra zupa. Podałam z grzankami czosnkowymi i posypane gran padano. Mężowi też bardzo smakowało mimo że nie lubi zupow krem.

Sprawdź również