Krem porowy to absolutnie jedna z moich ulubionych zup. Uwielbiam jego aksamitną konsystencję, wyraźny smak i dodatek w postaci chrupiących grzanek – najlepiej z ciągnący serem. Zupa krem z porów często gości na naszym stole po długim jesiennym spacerze. Bez wątpieni nic tak nie rozgrzewa zziębniętego organizmu.
Krem porowy – najlepszy przepis
Składniki:
- 40 g masła
- 2 duże pory
- 350 g ziemniaków (3-4 ziemniaki)
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- Do podania: grzanki i szczypiorek lub oregano
- ewentualnie słodka śmietanka do zabielenia
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Pory oczyść z zewnętrznych liści, pozostaw białą oraz jasno zieloną część. Dokładnie opłucz, dzięki temu pozbędziesz się piasku. Następnie pokrój w plasterki. Ziemniaki obierz, następnie pokrój w plasterki.
Krok 2:
W dużym szerokim garnku roztop masło, dodaj pory. Smaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty aż warzywa nieco zmiękną, mieszaj od czasu do czasu.
Krok 3:
Zwiększ ogień, wlej wodę, dodaj bulion oraz ziemniaki. Gotuj pod przykryciem do miękkości, przez około 15 minut.
Krok 4:
Następnie zmiksuj na gładki krem. Dopraw gałką, solą i pieprzem. Nałóż do miski posyp szczypiorkiem i grzankami.
Krem porowy aby był bardziej delikatny można zabielić śmietaną. Kapitalnym dodatkiem są również serowe grzanki.
Na koniec podrzucam —>LINK<— do zakładki z innymi sprawdzonymi zupami.
Smacznego!!!
Bardzo dobra zupa. Podałam z grzankami czosnkowymi i posypane gran padano. Mężowi też bardzo smakowało mimo że nie lubi zupow krem.