X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy z grillaRyby

Grillowany pstrąg z orientalnymi warzywami

Grillowany pstrąg z orientalnymi warzywami to jedno z moich ulubionych dań z rusztu. Chrupiąca skórka o dymnym aromacie, delikatne białe mięso oraz aromatyczne warzywa. Taką rybę możesz przygotować na grillu gazowym, węglowym. Jeżeli pogoda nie dopisuje to możesz skorzystać z patelni grillowej lub elektrycznego rusztu. Niezależnie od urządzenia, pstrąg z mojego przepisu zawsze wychodzi rewelacyjnie.

Grillowany pstrąg z orientalnymi warzywami

Składniki:

Warzywa:
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 mała papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • chilli w proszku np. pieprz cayenne

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Rybę opłucz pod bieżącą zimną wodą, następnie osusz ręcznikiem papierowym. Pstrąga posmaruj oliwą, dopraw solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Odłóż na bok na kilka minut, aby przyprawy przeniknęły wgłąb mięsa.

Krok 2:

Marchew i seler pokrój w słupki podobnej wielkości. Pora w paski, paprykę w cząstki, czosnek obierz i pokrój w paski. 

Krok 3:

Rybę opiekaj na rozgrzanym ruszcie. Pamiętaj, że temperatura na grillu nie może być za wysoka, przez to pstrąg może się z wierzchu spalić a w środku być surowa. Rybę opiekaj 5-7 minut z jednej strony, następnie przeżuć na drugą stronę. Ważne aby zrobić to łopatką, aby nie uszkodzić mięsa.

Krok 4:

Kiedy ryba będzie się grillować rozgrzej mocno palenie, wlej oliwę. Najpierw podsmaż marchew i seler, następnie dodaj paprykę, po chwili por i czosnek. Po minucie dodaj przyprawy: olej sezamowy, sos sojowy, sos ostrygowy oraz pieprz.

Pstrąga podawaj z orientalnymi warzywami i ryżem 

Ryby wykorzystywane do produkcji wyrobów Smolin Fish pochodzą głównie z własnego gospodarstwa rybackiego w Rudzie Różanieckiej, które znajduje się na Roztoczu, na bardzo czystym ekologicznie obszarze Natura 2000.

—>TUTAJ<— znajdziecie inne moje przepisy grillowe.

 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również