Boże NarodzenieCiasta i ciastka
Sernik marmurkowy Macieja Kuronia
Sernik to bez wątpienia najbardziej lubiane ciasto w Polsce. Znacie kogoś kto nie lubi sernika? Ja chyba nie znam, sam uwielbiam i cała moja rodzina też za sernikiem przepada. Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na sernik mojego taty Macieja, sernik marmurkowy. Pyszny z dodatkiem czekolady.
Sernik marmurkowy Macieja Kuronia
Składniki:
- 300 g herbatników np. w polewie czekoladowej
- 100 g masła
Masa serowa:
- 500 g białego, tłustego sera twarogowego
- 300 ml śmietanki kremówki
- 100 g czekolady np. mlecznej
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka żelatyny
- pół łyżeczki olejku waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1:
Herbatniki pokrusz, rękoma lub np. przy pomocy miksera. Następnie połącz je z roztopionym masłem. Tak powstałą masę wyłóż na dno blaszki i odstaw na godzinę do lodówki.
Krok 2:
Zmiel ser, najlepiej trzykrotnie i połącz z ubitą śmietanką, cukrem pudrem, sokiem z cytryny i olejkiem waniliowym. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej wody, następnie dodaj do masy serowej. Delikatnie wymieszaj. Podziel masę na dwie równe części.
Krok 3:
Czekoladę roztop w kąpieli wodnej, ostudź do temperatury pokojowej. Dodaj czekoladę do połowy masy serowej.
Krok 4:
Masę wylewaj na przemian na blaszkę wyłożoną herbatnikami, na przemian ciemną z jasną, aż się skończą. Następnie wstaw do lodówki na kilka godzin.
Więcej inspiracji na pyszne ciasta znajdziesz >> TUTAJ <<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.