X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryWalentynki

Arkas waniliowe

Składniki

  • 1 l słodkiej śmietany 36%
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub lepiej laska wanilii,
  • 10 jajek
  • 100 g cukru
  • konfitura z wiśni
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżeczki startej czekolady
  • kilka migdałów
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smarowania foremek

Sposób przygotowania

Śmietankę zagotowujemy z laską wanilii lub cukrem waniliowym. Jeżeli używamy laskę wanilii, to ją później wyjmujemy. Z dziesięciu jajek bierzemy 7 żółtek i 4 białka i ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę. Gdy całość jest dobrze ubita, dodajemy porcjami schłodzoną śmietankę. Niewielkie foremki smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą i wlewamy do nich do 2/3 wysokości powstałą masę. Foremki przykrywamy folią, lub wkładamy do większego naczynia,  przykrywamy pokrywką i zapiekamy około 10 minut w nagrzanym do 180° piekarniku do zgęstnienia (chodzi o to, by nie zrumienic deseru). Po ostygnięciu wyjmujemy deser z foremek i dekorujemy czekoladą, rodzynkami, migdałami i konfiturą.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również