Składniki
- 1 kg wołowiny bez kości
- 2 łyżki ostrej musztardy
- 50 g tłuszczu, 1 łyżka mąki
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
- 250 g mięsa mielonego (proponuję wieprzowego)
- pół łyżeczki rozmarynu, 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 jaja ugotowane na twardo
- 1 ogórek małosolny, kiszony lub konserwowy
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, staramy się przekroić je wzdłuż włókien, tak żeby utworzył się jeden duży płat mięsa. Zbijamy go tłuczkiem przez folię. Płat mięsa wołowego smarujemy musztardą. Mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, nakładamy na warstwę musztardy. Jaja na twardo obieramy ze skorupki i kroimy na połówki, ogórka kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Na farszu układamy połówki jajek, plastry ogórka. Zwijamy ciasno roladę i związujemy mocno sznurkiem, Oprószamy ją solą, pieprzem i mąką. W brytfance rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy roladę z wszystkich stron, aż do zrumienienia, następnie dolewamy pół szklanki bulionu i dusimy pod przykryciem ok. 1,5 - 2 godzin. Od czasu do czasu uzupełniamy sos wodą lub rosołem. Gdy mięso jest miękkie, wyjmujemy je na deskę i gdy ostygnie, kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.
polecam. Trochę zabawy z tym jest ale warto