X

Czego szukasz?

Przepis
Sosy zimne

Sos żurawinowy

Składniki

  • 500 g żurawiny
  • 1 łyżka brandy
  • 2 łyżki cukru
  • 4 goździki
  • 4 owoce jałowca
  • 100 g czerwonego wina
  • 2 łyżki cukru
  • pieprz

Sposób przyrządzania

Goździki, jałowiec i pieprz tłuczemy na drobną miazgę. Wrzucamy do rondelka, zalewamy winem, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu. Gotujemy 5 min. przecedzamy przez sito i dodajemy do owoców oraz brandy wraz z pozostałymi składnikami. Dusimy od 2 do 4 godzin, studzimy i wykładamy do salaterki lub słoików.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również