Przepis
Sosy zimne
Sos tysiąca wysp
Składniki
- 2 różnokolorowe papryki (ok. 350 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 ostre papryczki pepperoni
- 400 ml śmietany 18- 22%
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- po kilka kropel tabasco i sosu worcester
- 50 g masła
- 1 łyżeczka tymianku
- po kilka łyżek posikanego szczypiorku i natki pietruszki
- sól
Sposób przygotowania
Obrać cebulę i czosnek i drobno posiekać. Z papryk i papryczek pepperoni usunąć nasiona i pokroić. Papryki, tymianek (najlepiej użyć świeżego – wtedy dajemy zamiast łyżeczki, łyżkę świeżego tymianku), pietruszkę i szczypiorek zmiksować. Rozgrzać masło i zeszklić czosnek i cebulę, dodać zmiksowane papryki i zioła, wymieszać i dusić 2 minuty. Następnie wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, sosami tabasco i worcester oraz z sokiem z cytryny. Dolać wszystko do duszących się warzyw. Doprawić solą, dolać wino i dusić jeszcze 3 minuty.