Przekąski na zimnoWieprzowina
Galareta z nóżek wieprzowych
Składniki
- 4 nóżki wieprzowe
- ew. jedna golonka
- 250 g włoszczyzny (bez kapusty)
- 2 cebule
- 12 ziaren pieprzu
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 1 główka czosnku
- 1 łyżka octu spirytusowego lub dwie octu winnego
- 4 białka
- natka pietruszki i cząstki cytryny do dekoracji
- sól, pieprz
- ew. ocet, sok z cytryny
Sposób przygotowania
Opalone, starannie oczyszczone, umyte i sparzone nóżki wkładamy do wody wraz z czosnkiem, obraną i pokrojoną w ósemki cebulą oraz przyprawami ziołowymi i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy golonkę i na małym ogniu powoli gotujemy wszystko około 3 godzin. Pod koniec (pół godziny przed końcem) dodajemy włoszczyznę. Gotujemy do całkowitej miękkości. Odcedzamy i ewentualnie klarujemy wywar. Klarowanie nie jest konieczne, ale jeśli chcemy je przeprowadzić, wywar studzimy, dodajemy do niego ubite białka, mieszamy i grzejemy na małym ogniu. Garnka nie ustawiamy centralnie, lecz trochę z boku. Następnie przecedzamy przez lnianą ściereczkę lub filtr do kawy. Obieramy mięso z nóżek i razem z pozostałym mięsem kroimy na mniejsze kawałki. Do wywaru dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy pieprzem i solą. Do miseczek wlewamy na dno część wywaru, dodajemy po gałązce natki pietruszki, odstawiamy do zastygnięcia. Kiedy pierwsza warstwa zastygnie, równo układamy na niej pokrojone mięso, a następnie zalewamy drugą porcją wywaru, tak żeby przykryła mięso. Studzimy do całkowitego zastygnięcia. Przed podaniem zdejmujemy tłuszcz z powierzchni. Galaretkę wyjmujemy z naczyń na półmisek. Dekorujemy cząstkami cytryny. Podajemy z octem