Przekąski na ciepłoWieprzowina
Hot dog z domowymi piklami
Hot dog to absolutny klasyk amerykańskiego street food’u. Ciężko wyobrazić ulice Nowego Jorku bez rozsianych wszędzie specjalnych wózków, do sprzedaży tego fast food’u. Co do historii powstania tej potrawy, to nie ma jednej słusznej historii. Wiadomo, że wymyślił ją na początku XX wieku jeden z imigrantów z Niemiec. Rewolucyjne było umieszczenie parówki/kiełbaski między dwoma kawałkami pszennej bułki, dzięki temu rozwiązaniu można było jeść i przemieszczać się. W dzisiejszych czasach ten rodzaj fast food’u, doczekał się niezliczonych modyfikacji. Możecie skosztować klasycznego hot doga z parówką, francuskiego (takiego jak na stacji benzynowej) lub np. wegańskiego. Dzisiaj przygotowałem dla Was moją ulubioną wersję tej przekąski: Hot dog z domowymi piklami.
Hot dog z domowymi piklami
Składniki:
- 4 parówki wieprzowe lub np. cielęce
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren czarnego pieprzu
- 4 bułki do hot dogów
- sos do parówek i hot dogów, ja sięgnąłem po ten od Roleskiego
- 8 liści sałaty masłowej lub np. lodowej
- prażona cebulka
- szczypiorek
Pikle:
- 5 rzodkiewek
- 1/2 zielonego ogórka
- 1 czerwona cebula
- 500 ml wody
- 125 octu spirytusowego 10%
- 110 g cukru np. białego
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren czarnego pieprzu
- 8 goździków
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Rzodkiewki, ogórka i cebulę pokrój w możliwie cienkie plasterki. Przełóż do słoika, lub np. innego szczelnego naczynia. Następnie w rondelku zagotuj wodę z octem. Wsyp cukier, sól oraz przyprawy (liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i goździki). Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut do rozpuszczenia cukru. Warzywa zalej gorącą marynatą. Na koniec odstaw na 1 godzinę aby smak przenikną wgłąb składników.
Krok 2:
Parówki przełóż do garnka zalej wodą, dodaj majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, czarny pieprz i na koniec doprowadź do wrzenia. Następnie wyłącz palnik, parówek nie powinno się gotować ponieważ tracą smak i robią się „gąbczaste”.
Krok 3:
Bułki do hot dogów opiecz w najwygodniejszy dla Ciebie sposób: np. w piekarniku, tosterze lub mikrofali. Ja wybieram patelnie grillową, pieczywo staje się chrupiące i zyskuje fajny grillowy aromat.
Krok 4:
Bułki posmaruj sosem do parówek i hot dogów, ułóż liście sałaty, parówkę, pikle, prażoną cebulkę, szczypiorek. Na koniec jeszcze trochę sosu 🙂
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych przekąsek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!