X

Czego szukasz?

Przepis
Desery

Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone

Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone to pyszny orzeźwiający deser. Połączenie bez wątpienia idealne na letnie upały. Zrobienie deseru zajmie Wam chwilkę, ale warto. Wszystkie warstwy są bardzo proste w wykonaniu :).

Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone

Składniki:

Mus truskawkowy:
  • 400 g śmietanki 30%
  • 80 g białej czekolady
  • 200 g truskawek
  • 15 g żelatyny
  • 60 g cukru
  • 2 truskawkowe galaretki – druga warstwa
Krem:
  • 150 g mascarpone
  • 100 g śmietanki
  • 40 g cukru pudru

Przygotowanie:

Krok 1:

Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, dodaj tylko tyle wody, aby móc rozpuścić żelatynę. Odstaw na bok.

Krok 2:

Truskawki pozbaw szypułek, następnie zmiksuj na gładki mus.

Krok 3:

Śmietankę wlej do rondelka i dodaj białą czekoladę. Następnie podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się składników. Do ciepłej śmietanki z białą czekoladą dodaj rozpuszczona wcześniej żelatynę, dobrze wymieszaj żeby nie pozostawić grudek. Następnie do masy dodaj mus truskawkowy. Wymieszaj i wlej na dno szklanek lub słoiczków. Włóż do lodówki aż mus starzeje (ok 2h).

Krok 4:

Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia. Następnie galaretki wylej na schłodzony mus. Tak, aby powstała druga warstwa deseru. Odstaw do lodówki na kolejne 2h.

Krok 6:

Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Krem powinien być zwarty. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcową i wyciśnij krem na zastygniętą galaretkę. Udekoruj owocami.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.

Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również