Desery
Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone
Mus truskawkowy to pyszny orzeźwiający deser. Połączenie bez wątpienia idealne na letnie upały. Zrobienie deseru zajmie Wam chwilkę, ale warto. Wszystkie warstwy są bardzo proste w wykonaniu :).
Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone
Składniki:
Mus truskawkowy:
- 400 g śmietanki 30%
- 80 g białej czekolady
- 200 g truskawek
- 15 g żelatyny
- 60 g cukru
- 2 truskawkowe galaretki – druga warstwa
Krem:
- 150 g mascarpone
- 100 g śmietanki 30%
- 40 g cukru pudru
Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, dodaj tylko tyle wody, aby móc rozpuścić żelatynę. Odstaw na bok.
Krok 2:
Truskawki pozbaw szypułek, następnie zmiksuj na gładki mus.
Krok 3:
Śmietankę wlej do rondelka i dodaj białą czekoladę. Następnie podgrzewaj na małym ogniu aż do rozpuszczenia się składników. Do ciepłej śmietanki z białą czekoladą dodaj rozpuszczona wcześniej żelatynę, dobrze wymieszaj żeby nie pozostawić grudek. Następnie do masy dodaj mus truskawkowy. Wymieszaj i wlej na dno szklanek lub słoiczków. Włóż do lodówki aż mus starzeje (ok 2h).
Krok 4:
Galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odstaw do ostudzenia. Następnie galaretki wylej na schłodzony mus. Tak, aby powstała druga warstwa deseru. Odstaw do lodówki na kolejne 2h.
Krok 5:
Śmietankę ubij z mascarpone, następnie dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj. Krem powinien być zwarty. Przełóż masę do rękawa cukierniczego z wybrana tylka/końcową i wyciśnij krem na zastygniętą galaretkę. Udekoruj owocami.
Mus truskawkowy z galaretką i kremem z mascarpone
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Panie Kubo,
a śmietanka do kremu z mascarpone to również 30%?