Przepis
Sałatki
Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem konserwowym
Składniki
- 200 g tuńczyka, najlepiej w większych kawałkach
- 400 g kukurydzy konserwowej
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 100-150 g żółtego sera
- 2-3 ogórki konserwowe
- pół cebuli
- 2 łyżki majonezu, śmietany lub jogurtu
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Kukurydzę i tuńczyka odsączamy, jeżeli tuńczyk był w oleju, to 1 jego łyżkę dodajemy do sałatki. Jajka, ogórki konserwowe, cebulę i ser kroimy w kostkę. Łączymy ze sobą kukurydzę, tuńczyka, jajka, ogórki i ser. Dodajemy majonez, śmietanę lub jogurt i musztardę, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i delikatnie mieszamy. Przed podaniem schładzamy w lodówce.