X

Czego szukasz?

Przepis
Kasza

Baba gryczana

Składniki

  • 3 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 200 g masła lub smalcu
  • sól

Sposób przyrządzania

Podgrzewamy tłuszcz i zaparzamy nim mąkę gryczaną, mieszamy i dosypujemy mąkę pszenną. Cały czas mieszamy i dolewamy zimnej wody. Gdy potrawa będzie miała konsystencję kwaśnej śmietany, solimy ją, dodajemy roztarte drożdże i intensywnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i po wyrośnięciu przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem. Wstawiamy na godzinę do nagrzanego do 190° piekarnika. Podajemy gorącą, polaną topionym tłuszczem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również