Dzisiaj na obiad przygotowałem delikatne polędwiczki z mintaja w puszystym cieście. Przepis idealny na codzienny obiad lub na wigilijny stół. Nie każdy z nas jest miłośnikiem karpia, ja akurat bardzo lubię, ale moje dziewczynki nie przepadają za tą rybą. W związku z tym powstał poniższy przepis i uznałem, że muszę się nim z Wami podzielić. Ryba w cieście ziołowym zagościła w naszym menu na stałe. W komentarzach dajcie znać jakie ryby pojawiają się na Waszym wigilijnym stole?
Ryba w cieście ziołowym
Składniki:
- 400 g polędwiczek z białej ryby np. mintaja
- 1 szklanka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby
- 300 ml gazowanej wody najlepiej zimnej
- 2 łyżki posiekanych ziół np. koperek i natka
- sól, pieprz
- olej do smażenia np. rzepakowy
- cytryna do podania
Przygotowanie:
Krok 1:
Rybę podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Krok 2:
Do miski wsyp mąkę. Stopniowo wlewaj wodę mieszając składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, ale trzeba to robić delikatnie aby nie straciło puszystości. Następnie dodaj posiekane zioła.
Krok 3:
Rybę oprósz mąką. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej roślinny. Następnie smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej przepisów z rybami.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.