X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneRyby

Ryba w cieście ziołowym

Dzisiaj na obiad przygotowałem delikatne polędwiczki z mintaja w puszystym cieście. Przepis idealny na codzienny obiad lub na wigilijny stół. Nie każdy z nas jest miłośnikiem karpia, ja akurat bardzo lubię, ale moje dziewczynki nie przepadają za tą rybą. W związku z tym powstał poniższy przepis i uznałem, że muszę się nim z Wami podzielić. Ryba w cieście ziołowym zagościła w naszym menu na stałe. W komentarzach dajcie znać jakie ryby pojawiają się na Waszym wigilijnym stole? 

Ryba w cieście ziołowym

Składniki:

  • 400 g polędwiczek z białej ryby np. mintaja
  • 1 szklanka mąki pszennej + odrobina do obtoczenia ryby
  • 300 ml gazowanej wody najlepiej zimnej
  • 2 łyżki posiekanych ziół np. koperek i natka
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowy
  • cytryna do podania

Przygotowanie:

Krok 1:

Rybę podziel na mniejsze kawałki. Następnie oprósz solidnie solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Krok 2:

Do miski wsyp mąkę. Stopniowo wlewaj wodę mieszając składniki za pomocą rózgi. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, ale trzeba to robić delikatnie aby nie straciło puszystości. Następnie dodaj posiekane zioła.

Krok 3:

Rybę oprósz mąką. Kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej roślinny. Następnie smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej przepisów z rybami. 

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również