Dania główneDrób
Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia
Kurczak to mięso, które łatwo i szybko można przygotować. Gdy brakuje mi czasu w kuchni, często sięgam po drób. Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia to pyszne danie, które posmakuje całej Twojej rodzinie. A jak dobrze pójdzie to starczy jej na dwa dni.
Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kurczak
- pęczek włoszczyzny
- 100 ml śmietany kremówki
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
- po pół łyżeczki koperku i natki pietruszki
- gałka muszkatołowa
- 50 g mąki
- masło
ew. dodatkowo:
- 2 marchewki
- 250 g kalafiora lub np. kalarepy
- 100 g selera
- biała część pora
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Z kurczaka wykrój piersi i udka, z których usuń kości. Kadłub, kości oraz pozostałe części kurczaka zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i gotuj godzinę na małym ogniu.
Krok 2:
Następnie dodaj włoszczyznę i gotuj jeszcze 30 minut. Wywar przecedź i odtłuść, jeśli jest go zbyt dużo, to postaw go na dużym ogniu i zredukuj by zostało ok. 500 ml. Do wrzącego wywaru włóż wyfiletowane mięso i gotuj 30-40 minut.
Krok 3:
Następnie mięso wyjmij, ostudź i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło, dodaj 2 utarte marchewki, różyczki kalafiora lub np. pokrojoną kalarepę i pora. Całość przesmaż ok. 5 minut, oprósz mąką i zalej wywarem.
Krok 4:
Dodaj pokrojone mięso i duś jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku i dodaj śmietanę.
Podawaj z ryżem lub np. ziemniakami z wody.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<