X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia

Kurczak to mięso, które łatwo i szybko można przygotować. Gdy brakuje mi czasu w kuchni, często sięgam po drób. Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia to pyszne danie, które posmakuje całej Twojej rodzinie. A jak dobrze pójdzie to starczy jej na dwa dni. 

Potrawka z kurczaka Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kurczak
  • pęczek włoszczyzny
  • 100 ml śmietany kremówki
  • ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
  • po pół łyżeczki koperku i natki pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g mąki
  • masło
ew. dodatkowo:
  • 2 marchewki
  • 250 g kalafiora lub np. kalarepy
  • 100 g selera
  • biała część pora
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Z kurczaka wykrój piersi i udka, z których usuń kości. Kadłub, kości oraz pozostałe części kurczaka zalej zimną wodą, dodaj przyprawy i gotuj godzinę na małym ogniu.

Krok 2:

Następnie dodaj włoszczyznę i gotuj jeszcze 30 minut. Wywar przecedź i odtłuść, jeśli jest go zbyt dużo, to postaw go na dużym ogniu i zredukuj by zostało ok. 500 ml. Do wrzącego wywaru włóż wyfiletowane mięso i gotuj 30-40 minut.

Krok 3:

Następnie mięso wyjmij, ostudź i pokrój w kostkę. W rondlu rozgrzej masło, dodaj 2 utarte marchewki, różyczki kalafiora lub np. pokrojoną kalarepę i pora. Całość przesmaż ok. 5 minut, oprósz mąką i zalej wywarem.

Krok 4:

Dodaj pokrojone mięso i duś jeszcze 5-10 minut. Dopraw do smaku i dodaj śmietanę.

Podawaj z ryżem lub np. ziemniakami z wody.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram.

Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również