Sałatki
Sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem
Często pytacie mnie, jak przygotować brukselkę, aby nie była gorzkawa. Jest kilka patentów, ale moim ulubionym jest upieczenie jej z dodatkiem miodu. Tak właśnie powstała prosta i niezwykle smaczna sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników i piekarnik.
Sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem – Przepis krok po kroku
Składniki:
- 700 g brukselki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 150 g boczku wieprzowego w plastrach
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 2 kromki pszennego pieczywa
- 2-3 łyżki octu jabłkowego z miodem, ja używam Roleskiego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych liści, odetnij stwardniałe końcówki, następnie przetnij na pół. Warzywo przełóż do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę z oliwek, miód oraz sól i czarny pieprz do smaku.
Krok 2:
Brukselkę dokładnie obtocz w przyprawach, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 20-25 minut w 200°C grzanie „góra – dół”.
Krok 3:
Kiedy brukselka będzie się piekła, na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w jednocentymetrowe kawałki. Usmażony na rumiano boczek, osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pieczywo pokrojone w cienkie paski.
Krok 4:
Kiedy poszczególne składniki będą gotowe, połącz je w misce, skrop octem jabłkowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej pysznych pomysłów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<