X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem

Często pytacie mnie, jak przygotować brukselkę, aby nie była gorzkawa. Jest kilka patentów, ale moim ulubionym jest upieczenie jej z dodatkiem miodu. Tak właśnie powstała prosta i niezwykle smaczna sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem. Do jej przygotowania wystarczy tylko kilka składników i piekarnik.

Sałatka z pieczonej brukselki z boczkiem – Przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Brukselkę oczyść z wierzchnich brzydszych liści, odetnij stwardniałe końcówki i przetnij na pół. Warzywo przełóż do miski, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, oliwę z oliwek, miód oraz sól i czarny pieprz do smaku.

Krok 2:

Brukselkę dokładnie obtocz w przyprawach, przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Zapiekaj przez 20-25 minut w 200°C grzanie „góra – dół”.

Krok 3:

Kiedy brukselka będzie się piekła, na oleju roślinnym podsmaż boczek pokrojony w jednocentymetrowe kawałki. Usmażony na rumiano boczek, osącz z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Na pozostałym tłuszczu podsmaż pieczywo pokrojone w cienkie paski.

Krok 4:

Kiedy poszczególne składniki będą gotowe, połącz je w misce, skrop octem jabłkowym.

Inne inspirujące przepisy na śniadania znajdziecie —>TUTAJ<—

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również