Różne przepisyŚniadania
Pasta jajeczna z tuńczykiem i koperkiem
U nas w domu bardzo często przygotowujemy pasty kanapkowe. Czasem są to smarowidła wegańskie, czasem mięsne, ale najczęściej wybieramy te na bazie jajek na twardo. Ostatnio triumfy na naszym stole święci pasta jajeczna z tuńczykiem i koperkiem. Prosta w przygotowaniu i nie wymaga skomplikowanych składników. Bez wątpienia można ją przygotować dosłownie w piętnaście minut.
Pasta jajeczna z tuńczykiem i koperkiem – Przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 jajka na twardo, rozmiar „L”
- 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej 170 g
- 1/2 pęczka koperku
- 2 łyżki majonezu stołowego Roleski
- sól, czarny pieprz
- do dekoracji: np. krążki czerwonej cebuli, kostka ogórka, czerwony pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Jajka ugotowane na twardo przełóż do miski, następnie rozgnieć widelcem. Dodaj tuńczyka odsączonego z zalewy, posiekany koperek, majonez. Wymieszaj wszystkie składniki, na koniec dopraw solą i czarnym pieprzem.
Krok 2:
Pastę podaje na ciemnym żytnim pieczywie z dodatkiem czerwonej cebuli, świeżego ogórka pokrojonego w kostkę i pokruszonego czerwonego pieprzu.
Pasta jajeczna z tuńczykiem i koperkiem możesz wzbogacić o inne ulubione dodatki. Od siebie mogę zaproponować: kapary, ogórek, kiszony, kukurydzę lub zielony groszek. Wszystko zależy co masz aktualnie w lodówce, lub na co masz w danym momencie ochotę.
Czasami zwyczajnie brakuje mi pomysłów na smakowite śniadania. Wstaje rano zaglądam do lodówki a w głowie pustka. Jak widzicie, takie przypadki zdarzają się również zawodowcom. Przypominam sobie wtedy o niezliczonych przepisach na pasty kanapkowe i sięgam po któryś z wielu wariantów: warzywne, mięsne etc.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!