Przepis
Sałatki
Peperonata
Składniki
- 750 g papryki (czerwonej, żółtej, zielonej)
- 500 g dojrzałych pomidorów
- 400 g cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka świeżych ziół (np. bazylii, pietruszki)
- 2 ostre suszone papryczki (np. czuszka, chili lub pepperoni) - oczyszczone i posiekane
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki myjemy przekrajamy, oczyszczamy z nasion i kroimy w paseczki, pomidory parzymy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w kostkę (jeśli nie mamy dojrzałych pomidorów, możemy użyć pomidorów z puszki), cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, posiekany czosnek i posiekane świeże zioła, wlewamy wino, mieszamy. Dodajemy paprykę i pomidory. Dusimy, aż papryka będzie miękka. Doprawiamy ostrą papryczką, oregano, solą i pieprzem. Możemy podawać z ryżem, makaronem lub pieczywem.