Przepis
Składniki
- 500 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka oliwy
- 1 cytryna
- sól
Sos Pesto
- szklanka listków świeżej bazylii
- ćwierć szklanki listków świeżej melisy
- 2 łyżki matki pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- pół szklanki startego parmezanu
- pół szklanki orzeszków piniowych lub orzechów włoskich
- pół szklanki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
- szklanka oliwy
- pół łyżeczki białego pieprzu
- 1 łyżeczka chili
- ewentualnie do smaku: sól cebulowa albo ziołowa
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos pesto. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jogurt mieszamy z musztardą oraz oliwą i miksujemy ze wszystkimi składnikami sosu. Spaghetti gotujemy 8-10 minut w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy. Cytrynę myjemy, osuszamy i kroimy na cząstki. Makaron odcedzamy, wykładamy do miski i polewamy sosem. Nakładamy na talerze z cząstkami cytryny (goście mogą wycisnąć z nich sok i polać nim potrawę) oraz gałązkami bazylii. Podajemy z białym winem. Uwaga: przygotowany sos możemy przez kilka dni przechowywać w lodówce.