X

Czego szukasz?

Przepis
Kasza

Jak ugotować kaszę jęczmienną na sypko

Składniki

  • kasza jęczmienna
  • woda
  • tłuszcz, np. masło

Sposób przygotowania

Na jedną porcję kaszy odmierzamy 2,5 porcji wody. Zagotowujemy wodę z odrobiną tłuszczu, wsypujemy kaszę i mieszając gotujemy ok. 20 minut. Potem garnek przykrywamy pokrywką i zawijamy w koc. Kasza jęczmienna dochodzi dłużej niż inne kasze, dlatego, jeżeli chcemy ją zjeść na obiad musimy ją przygotować tuż po śniadaniu. Najlepsza jest prażona w słoninie.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Najlepiej dwa naczynia, jedno większe drugie mniejsze. W większe wlać wodę w to mniejsze naczynie, wsypać kaszę zalać 1/3 wody i tak gotujemy kaszę na sypko.

Sprawdź również