X

Czego szukasz?

Przepis
Kasza

Jak ugotować kaszę mannę

Składniki

  • pół szklanki kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 1 jajo
Sposób 2
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 l mleka
  • 1 jajo
  • 1 łyżka masła
  • cukier, cynamon do posypania
  • masło i tarta bułka do polania
  • ew. kilka łyżek rodzynek

Sposób przygotowania

Kaszę mannę można podawać bardzo różnie, ale najczęściej spotykamy się z tzw.: grysikiem na mleku, i tu niestety nie ma jednej receptury. Jedni wolą kaszę rzadszą, inni gęstą tak, żeby „łyżka stała”. Jedni prawie nie przyprawianą, inni np.: z cukrem. W każdym razie, aby otrzymać talerz manny na śniadanie należy wypracować sobie ulubioną konsystencję metodą prób i błędów. Najczęściej dodaje się pełną łyżkę stołową kaszy manny na szklankę mleka. Przypominam, że kaszę trzeba cały czas mieszać podczas gotowania. Kto chociaż raz został uraczony w dzieciństwie przypalonym grysikiem, pamięta jego smak i zapach! Można jednak popularną mannę podawać, płucząc ją i na wilgotno zacierając jajkiem. Potem gotujemy mannę, biorąc na litr mleka połowę szklanki kaszy. Najlepiej jednak smakuje dzieciom w formie trochę zapomnianej leguminy. Po zatarciu manny jajkiem, zalewamy ją mlekiem w proporcjach szklanka kaszy na litr mleka, dodajemy masło i gotujemy (mieszając) przez blisko godzinę. Podajemy posypując ją grubo cukrem z cynamonem, a następnie polewając drobno tartą bułką, smażoną na maśle. Można pod koniec gotowania dodać kilka łyżek opłukanych rodzynek

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również