Składniki
- pół szklanki kaszy manny
- 1 l mleka
- 1 jajo
- 1 szklanka kaszy manny
- 1 l mleka
- 1 jajo
- 1 łyżka masła
- cukier, cynamon do posypania
- masło i tarta bułka do polania
- ew. kilka łyżek rodzynek
Sposób przygotowania
Kaszę mannę można podawać bardzo różnie, ale najczęściej spotykamy się z tzw.: grysikiem na mleku, i tu niestety nie ma jednej receptury. Jedni wolą kaszę rzadszą, inni gęstą tak, żeby „łyżka stała”. Jedni prawie nie przyprawianą, inni np.: z cukrem. W każdym razie, aby otrzymać talerz manny na śniadanie należy wypracować sobie ulubioną konsystencję metodą prób i błędów. Najczęściej dodaje się pełną łyżkę stołową kaszy manny na szklankę mleka. Przypominam, że kaszę trzeba cały czas mieszać podczas gotowania. Kto chociaż raz został uraczony w dzieciństwie przypalonym grysikiem, pamięta jego smak i zapach! Można jednak popularną mannę podawać, płucząc ją i na wilgotno zacierając jajkiem. Potem gotujemy mannę, biorąc na litr mleka połowę szklanki kaszy. Najlepiej jednak smakuje dzieciom w formie trochę zapomnianej leguminy. Po zatarciu manny jajkiem, zalewamy ją mlekiem w proporcjach szklanka kaszy na litr mleka, dodajemy masło i gotujemy (mieszając) przez blisko godzinę. Podajemy posypując ją grubo cukrem z cynamonem, a następnie polewając drobno tartą bułką, smażoną na maśle. Można pod koniec gotowania dodać kilka łyżek opłukanych rodzynek