X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

-1 kg ziemniaków
-3 jajka
-125 ml śmietany
-2 łyżki masła
-1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy i mielimy. Ucieramy ziemniaki z masłem, żółtkami i śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy ją z masą ziemniaczaną. Blachę smarujemy olejem i wyciskamy na nią przy pomocy specjalnego rękawa z różnymi końcówkami małe kulki, gwiazdki lub inne, dowolne kształty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200° i pieczemy 5– 10 minut.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również