Przekąski na ciepłoŚniadania
Parówki zapiekane z serem i boczkiem
Parówki zapiekane z serem i boczkiem znaleźć możecie również pod nazwą „po kanadyjsku”, ale nie wiem, czy Kanadyjczycy mają o tym zielone pojęcie??? Tym bardziej zwykły Kowalski może mieć problem z tą niewiele mówiącą nazwą. Dlatego postawiłem na nazwę, która jest oczywista i od razu wiadomo „o co kaman”. Parówki zapiekane z serem i boczkiem to danie bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i u mnie w rodzinie posiada wielu zwolenników. Zosia z Marysią za nimi przepadają, a mój tata często robił je mnie i mojemu rodzeństwu. Bardzo fajnie sprawdzają się jako danie śniadaniowe lub kolacyjne, należące do tych bardziej kalorycznych. Ale wiadomo, od czasu do czasu można sobie pofolgować 😉 To danie świetnie się sprawdza jako danie bufetowe. Można podawać je w podgrzewaczu, zwłaszcza jeżeli spodziewacie się sporej ilości gości lub prowadzicie mały pensjonat/agroturystykę.
Parówki zapiekane z serem i boczkiem – najlepszy przepis
Składniki:
- 6 ulubionych parówek np. z szynki
- 150 g surowego boczku w plastrach (12 plasterków)
- 50 g żółtego sera
- sos do parówek i hot dogów, ja używam Roleskiego z nowej serii street food
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Żółty ser pokrój w grubsze plasterki, następnie w węższe paski. Parówki natnij wzdłuż pozostawiając po 1 cm przy końcach.
Krok 2:
W środek przeciętej parówki włóż plasterek sera, delikatnie rozchylając powstałą „kieszonkę. Całość owiń plasterkami surowego boczku.
Krok 3:
Tak przygotowane parówki przełóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj w 200°C z funkcją termoobiegu przez 12 minut.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych śniadań znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
wspaniałe danie kolacyjne. Często robię ,można posypać lekko papryką polecam.