X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na ciepłoŚniadania

Parówki zapiekane z serem i boczkiem

Parówki zapiekane z serem i boczkiem znaleźć możecie również pod nazwą „po kanadyjsku”, ale nie wiem, czy Kanadyjczycy mają o tym zielone pojęcie??? Tym bardziej zwykły Kowalski może mieć problem z tą niewiele mówiącą nazwą. Dlatego postawiłem na nazwę, która jest oczywista i od razu wiadomo „o co kaman”. Parówki zapiekane z serem i boczkiem to danie bardzo proste, szybkie w przygotowaniu i u mnie w rodzinie posiada wielu zwolenników. Zosia z Marysią za nimi przepadają, a mój tata często robił je mnie i mojemu rodzeństwu. Bardzo fajnie sprawdzają się jako danie śniadaniowe lub kolacyjne, należące do tych bardziej kalorycznych. Ale wiadomo, od czasu do czasu można sobie pofolgować 😉 To danie świetnie się sprawdza jako danie bufetowe. Można podawać je w podgrzewaczu, zwłaszcza jeżeli spodziewacie się sporej ilości gości lub prowadzicie mały pensjonat/agroturystykę.

Parówki zapiekane z serem i boczkiem – najlepszy przepis

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Żółty ser pokrój w grubsze plasterki, następnie w węższe paski. Parówki natnij wzdłuż pozostawiając po 1 cm przy końcach.

Krok 2:

W środek przeciętej parówki włóż plasterek sera, delikatnie rozchylając powstałą „kieszonkę. Całość owiń plasterkami surowego boczku.

Krok 3:

Tak przygotowane parówki przełóż do żaroodpornego naczynia. Zapiekaj w 200°C z funkcją termoobiegu przez 12 minut.

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. wspaniałe danie kolacyjne. Często robię ,można posypać lekko papryką polecam.

Sprawdź również