X

Czego szukasz?

Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina

Polędwiczki z borówkami lub żurawiną

Składniki

  • 4 polędwiczki
  • 200 g świeżych borówek lub słoiczek konfitury z borówek
    #Marynata
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • słodka papryka, majeranek,
  • 1 łyżka miodu
  • 50 g jałowcówki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Końcem drewnianej łyżki lub palcem wskazującym robimy otwór wzdłuż polędwiczki, uważając, żeby nie przebić mięsa na wylot. W otwór wkładamy borówki, spinamy mięso wykałaczką. Olej mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Polędwiczki układamy w naczyniu i zalewamy marynatą, delikatnie mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 3–24 godzin w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy. Podajemy z kopytkami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również