Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Polędwiczki z borówkami lub żurawiną
Składniki
- 4 polędwiczki
- 200 g świeżych borówek lub słoiczek konfitury z borówek
#Marynata - 50 ml oleju
- 2 ząbki czosnku
- słodka papryka, majeranek,
- 1 łyżka miodu
- 50 g jałowcówki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Polędwiczki myjemy i oczyszczamy z błon. Końcem drewnianej łyżki lub palcem wskazującym robimy otwór wzdłuż polędwiczki, uważając, żeby nie przebić mięsa na wylot. W otwór wkładamy borówki, spinamy mięso wykałaczką. Olej mieszamy z przyprawami i posiekanym czosnkiem. Polędwiczki układamy w naczyniu i zalewamy marynatą, delikatnie mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 3–24 godzin w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy. Podajemy z kopytkami.