Przepis
Ryby
Tołpyga (sandacz, karp) z grilla
Składniki
- 250 g wyfiletowanych płatów ryby, pokrojonych na porcje, na osobę
- sok z 1 cytryny lub wytrawne białe wino
- masło, olej
- sól, pieprz
- 1 cytryna do dekoracji
Sposób przygotowania
Rybę solimy i pieprzymy, zalewamy sokiem z cytryny lub winem. Przygotowane płaty ryby układamy skórą do rozgrzanego grilla. Rybę dobrze jest posmarować olejem – nie będzie przywierać do grilla. Pieczemy w zależności od grubości płata od 5 do 10 minut. Po przełożeniu na drugą stronę pieczemy o połowę krócej. Jeżeli płaty są grubsze niż 5 cm, zawijamy je jeszcze w folię aluminiową i trzymamy dodatkowe 5 minut na grillu lub na skraju ogniska. Podajemy z sałatką z zimnych ziemniaków, a na rybie kładziemy pokrojoną w cząstki cytrynę i grudkę świeżego masła.