Boże NarodzenieRyby
Karp z cebulą i goździkami
Mamy grudzień, ja nie wiem kiedy ten czas tak zleciał. Dopiero było lato, a tu już śnieg i mróz za pasem. A jak grudzień to czas przepisów świątecznych. Bardzo lubię ten okres w roku, za każdym razem staram się wymyślić coś nowego i zaskoczyć rodzinę potrawami na wigilijnym stole. Dzisiaj przychodzę do Was z pysznym pomysłem na karpia. Karp z cebulą i goździkami, z dodatkiem anyżu. Niezwykle świąteczny smak i zapach. A sam karp też jest wyjątkowy, ryba od Smolin Fish to najlepszy wybór na świąteczny stół. Karp bez ości, wyhodowany w prywatnych stawach z Certyfikatem Jakość Tradycja.
Karp z cebulą i goździkami
Składniki:
- 3 cebule
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
- 3 liście laurowe
- 3 łyżki mąki np. pszennej
- 250 g filetu z karpia bez ości
- olej do smażenia np. rzepakowy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Następnie rozgrzej olej na patelni, dodaj pokrojoną wcześniej cebulę, dodaj goździki, liście laurowe oraz sól. Usmaż cebule na złoty kolor, na koniec smażenia dodaj gwiazdki anyżu.
Krok 2:
Po drugie karpia umyj i osusz przy pomocy ręczników papierowych, rób to ostrożnie, bo karp jest delikatny. Następnie przypraw go solą i pieprzem. Pokrój w kawałki, kolejno obtocz w mące. Smaż na oleju na złoty kolor z obu stron.
Karpia podawaj ułożonego na cebuli.
—
W internetowym sklepie rybnym Smolin Fish masz 5% rabatu na swoje zakupy wpisując kod: gotujzkuroniem
Produkty Smolin Fish znajdziesz klikając >>TUTAJ<<
Smacznego i Wesołych Świąt!
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej pysznych bożonarodzeniowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.