X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Pstrąg łososiowy w papilotach

Często pytacie mnie, jak w prosty, szybki sposób przygotować pyszną rybę? Jest wiele receptur i różne techniki, niezmiennie jednak uważam, że bez wątpienia jednym z najlepszych przepisów jest pstrąg łososiowy w papilotach. Dzisiaj dzielę się z Wami tym bardzo prostym patentem. Wystarczy garść aromatycznych warzyw, kilka arkuszy papieru do pieczenia i piękny kawałek pstrąga tęczowego łososiowego. Zapewniam Was, że z tych składników w rezultacie powstanie absolutnie przepyszna potrawa.

Pstrąg łososiowy w papilotach. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kawałek pora
  • 1/2 cukinii zielonej lub np. żółtej
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru wielkości korka od wina
  • 450 g filetu łososia tęczowego łososiowego marki Marinero
  • pół pęczka kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Marchew, seler naciowy, por i cukinię pokrój w cienkie 5 cm słupki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, następnie imbir w zapałki.

Krok 2:

Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dużym ogniu podsmaż warzywa, od czasu do czasu mieszając. Zacznij od marchewki, po minucie dodaj seler naciowy, następnie po kolejnych 60 sekundach por i cukinię. Smaż jeszcze chwilę, na koniec dopraw solą, pieprzem i olejem sezamowym.

Krok 3:

Pstrąga podziel na 4 równe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj cztery arkusze papieru do pieczenia. Następnie na każdy kawałek nałóż porcję warzyw z patelni oraz porcję ryby.  Wierzch posyp czosnkiem, imbirem oraz kilkoma gałązkami kolendry. Do każdego pakietu wlej po łyżce wody. Na koniec przygotowaną rybę zwiń w zgrabny pakunek zbierając brzegi papieru do środka.

Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu (u mnie jest to maksymalna temperatura). Pstrąga w papilotach piecz 15 minut.

Rybę podaj np. z białym ryżem i sosem jogurtowym z chili i kolendrą.

Garść informacji o pstrągu

Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły rok! Hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko!

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram Facebook.

A więcej pysznych inspiracji na ryby znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również