X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Pstrąg łososiowy w papilotach

Często pytacie mnie, jak w prosty, szybki sposób przygotować pyszną rybę? Jest wiele receptur i różne techniki, niezmiennie jednak uważam, że jednym z najlepszych przepisów jest pstrąg łososiowy w papilotach. Dzisiaj dzielę się z Wami tym bardzo prostym patentem. Wystarczy garść aromatycznych warzyw, kilka arkuszy papieru do pieczenia i piękny kawałek pstrąga tęczowego łososiowego. Zapewniam Was, że z tych składników powstanie absolutnie przepyszna potrawa.

Pstrąg łososiowy w papilotach. Przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Marchew, seler naciowy, por i cukinię pokrój w cienkie 5 cm słupki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, imbir w zapałki.

Krok 2:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dużym ogniu podsmaż warzywa, od czasu do czasu mieszając. Zacznij od marchewki, po minucie dodaj seler naciowy, po kolejnych 60 sekundach por i cukinię. Smaż jeszcze chwilę, dopraw solą, pieprzem i olejem sezamowym.

Krok 3:

Pstrąga podziel na 4 równe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj cztery arkusze papieru do pieczenia. Na każdy kawałek nałóż porcję warzyw z patelni oraz porcję ryby.  Wierzch posyp czosnkiem, imbirem oraz kilkoma gałązkami kolendry. Do każdego pakietu wlej po łyżce wody. Tak przygotowaną rybę zwiń w zgrabny pakunek zbierając brzegi papieru do środka. Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu (u mnie jest to maksymalna temperatura). Pstrąga w papilotach piecz 15 minut. Rybę podałem z białym ryżem i sosem jogurtowym z chilli i kolendrą.

Garść informacji o pstrągu

Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły rok! Hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko! Inne kulinarne inspiracje z udziałem ryby znajdziecie TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!
 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również