Ryby
Pstrąg łososiowy w papilotach
Często pytacie mnie, jak w prosty, szybki sposób przygotować pyszną rybę? Jest wiele receptur i różne techniki, niezmiennie jednak uważam, że bez wątpienia jednym z najlepszych przepisów jest pstrąg łososiowy w papilotach. Dzisiaj dzielę się z Wami tym bardzo prostym patentem. Wystarczy garść aromatycznych warzyw, kilka arkuszy papieru do pieczenia i piękny kawałek pstrąga tęczowego łososiowego. Zapewniam Was, że z tych składników w rezultacie powstanie absolutnie przepyszna potrawa.
Pstrąg łososiowy w papilotach. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kawałek pora
- 1/2 cukinii zielonej lub np. żółtej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości korka od wina
- 450 g filetu łososia tęczowego łososiowego marki Marinero
- pół pęczka kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Marchew, seler naciowy, por i cukinię pokrój w cienkie 5 cm słupki. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, następnie imbir w zapałki.
Krok 2:
Następnie na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na dużym ogniu podsmaż warzywa, od czasu do czasu mieszając. Zacznij od marchewki, po minucie dodaj seler naciowy, następnie po kolejnych 60 sekundach por i cukinię. Smaż jeszcze chwilę, na koniec dopraw solą, pieprzem i olejem sezamowym.
Krok 3:
Pstrąga podziel na 4 równe kawałki, dopraw solą i pieprzem. Przygotuj cztery arkusze papieru do pieczenia. Następnie na każdy kawałek nałóż porcję warzyw z patelni oraz porcję ryby. Wierzch posyp czosnkiem, imbirem oraz kilkoma gałązkami kolendry. Do każdego pakietu wlej po łyżce wody. Na koniec przygotowaną rybę zwiń w zgrabny pakunek zbierając brzegi papieru do środka.
Piekarnik rozgrzej do 230°C z funkcją termoobiegu (u mnie jest to maksymalna temperatura). Pstrąga w papilotach piecz 15 minut.
Rybę podaj np. z białym ryżem i sosem jogurtowym z chili i kolendrą.
Garść informacji o pstrągu
Pstrąg Marinero z Biedronki pochodzi z polskich gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. Jest dostarczany do Biedronki codziennie, więc można tworzyć menu z jego udziałem przez cały okrągły rok! Hodowla pstrągów jest jedną z najmniej obciążających środowisko!
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych inspiracji na ryby znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!