X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWarzywa faszerowaneWieprzowina

Papryka faszerowana grzybami i boczkiem

Papryka faszerowana grzybami i boczkiem to przepis na obiad idealny. Często nadziewamy różne warzywa: pomidory, cukinię czy ziemniaki. Najczęściej wybieramy jednak dorodne, kolorowe papryki, które nadziewamy różnymi sezonowymi składnikami. Dzisiaj mam dla Was bardzo prosty i szybki przepis na danie z piekarnika, z aromatycznym boczkiem i pachnącymi pieczarkami. Czas podwinąć rękawy i zabrać się do roboty 🙂

Papryka faszerowana grzybami i boczkiem – przepis krok po kroku

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Na dzień dobry podpowiem, jak ugotować idealnie sypką kaszę jaglaną. Zawartość torebki wysyp na sitko, przepłucz pod bieżącą zimną wodą, przelej wrzątkiem. W ten sposób pozbędziesz się goryczki. W rondlu zagotuj trzy razy tyle wody ile jest kaszy, następnie posól wrzątek. Wsyp kaszę, zamieszaj, gotuj na małym ogniu 10-12 minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, spulchnij widelcem. Na koniec pozostaw do osuszenia.
Boczek surowy wędzony pokrój w kostkę, następnie cebule w kostkę, pieczarki w półplastry.

Krok 2:

Po drugie przy przygotowaniu tej potrawy warto zwrócić uwagę na jakość boczku. Ja wybieram boczek surowy wędzony, który bez wątpienia ma kremową strukturę i intensywny wędzony aromat. Trzeba pamiętać, że mięso powinno być odpowiednio przerośnięte tłuszczykiem to on nadaje potrawie niepowtarzalny smak.

Krok 3:

Po trzecie na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego. Podsmaż boczek na złoto, następnie dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty, po tym czasie wsyp pieczarki, czekaj aż grzyby zmiękną, dodaj kaszę, dopraw solą i pieprzem.

Krok 4:

Paprykom odkrój „czapeczki”, wytnij białe fragmenty i usuń nasiona. Napełnij farszem, upchnij delikatnie, aby jak najwięcej się zmieściło. Warzywa ułóż w naczyniu do zapiekania.

Krok 5:

Papryki posyp startym parmezanem lub innym ulubionym żółtym serem. Sprawdzi się również feta, camembert lub kozi ser. Polej pozostałym olejem. Piecz przez 30-35 w 190°C „góra – dół”, aż papryka będzie miękka a wierzch rumiany i chrupiący.

Papryka faszerowana grzybami i boczkiem najlepiej smakuje z sosem pomidorowym lub domowym ketchupem.
Pamiętaj, że nadzienie możesz wzbogacić o świeże zioła lub przygotować wersję wegetariańską.

Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie i Facebooku.

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    • Krok 3:

      Na patelni rozgrzej jedną łyżkę oleju roślinnego. Podsmaż boczek na złoto, następnie dodaj cebulę. Smaż 2-3 minuty, po tym czasie wsyp pieczarki, czekaj aż grzyby zmiękną, dodaj kaszę, dopraw solą i pieprzem.

Sprawdź również