Dania główneDrób
Skrzydełka Buffalo – najlepszy przepis
Skrzydełka Buffalo – najlepszy przepis. Dzisiaj postanowiłem przybliżyć recepturę na amerykańskie danie, rodem z stanu Nowy Jork. Jest to bez wątpienia popularna przekąska, zwłaszcza podczas finału NFL. Ten rodzaj potrawy serwują w wielu barach w Polsce, ale przepis jest tak prosty, że śmiało można je w godzinę przygotować w domu. Różnią się one od tradycyjnych pieczonych skrzydełek lepką, słodko – ostrą glazurą, która nadaje im unikatowego smaku.
Skrzydełka Buffalo – najlepszy przepis
Składniki:
- 1 kg skrzydełek
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 1-2 łyżki sosu super hot Carolina Reaper, ja wybieram Roleskiego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Ze skrzydełek (wybierz takie z dużą ilością mięsa) odetnij lotki, następnie polej olejem roślinnym, natrzyj czosnkiem granulowanym oraz solą i pieprzem. Na koniec przełóż na blachę do pieczenia, zapiekaj 30-35 w 190°C.
Krok 2:
W trakcie pieczenia przygotuj glazurę. W rondelku rozgrzej masło z miodem, kiedy zacznie się pienić dodaj ostry sos i passatę pomidorową. Gotuj na małym ogniu, około minuty.
Carolina reaper
Do przygotowania glazury użyłem sosu super hot marki Roleski. Jako miłośnik ostrzejszych klimatów (nie tylko w kuchni, w muzyce też nie uznaje kompromisów) uznałem, że buffalo wings zasługują na wyjątkowo pikantny smak. Dlatego sięgnąłem po sos, który powstał na bazie jednej z najostrzejszych papryczek dostępnych na rynku. Carolina reaper, której oficjalna nazwa to „HP22BNH7” przez pewien czas była najostrzejszą papryką na świecie. Posiada intensywny czerwony kolor oraz okrągły pofałdowany kształt z charakterystycznym „żądłem”. Smak ekstremalnie ostry, działający z lekkim opóźnieniem, delikatnie owocowy.
Krok 3:
Upieczone skrzydełka przełóż do miski, polej gorącą glazurą. Potrząśnij, aby sos obkleił dokładnie wszystkie kawałki kurczaka.
Krok 4:
Skrzydełka przełóż na blachę lub kratkę do pieczenia. Ja skorzystałem z tej drugiej opcji, aby temperatura dobrze obiegła kawałki kurczaka. Skrzydełka piecz 5-10 minut w 190°C.
Skrzydełka Buffalo oryginalnie podaje się ze słupkami świeżych warzyw. Możecie przełamać schemat i jako dodatek podać ćwiartki ziemniaków oraz zdrowszą wersję sałatki coleslaw.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Wspaniały przepis! robimy często wszyscy się zajadają!