Przepis
Ciasta i ciastkaWielkanoc
Mazurek cytrynowy
Składniki
Ciasto
- 350 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 200 g masła
- 125 g cukru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka spirytusu
- 2 łyżki śmietany
Polewa cytrynowa:
- 3 białka
- 1,5 szklanki cukru pudru
- sok z połowy cytryny
- bakalie do dekoracji
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia, masło ukręcamy z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Pod koniec ucierania dodajemy łyżkę spirytusu. Łączymy masę maślano - żółtkową z mąką i wyrabiamy ciasto. Wkładamy je do lodówki. Blachę smarujemy masłem i posypujemy mąką. Nakładamy na blachę warstwę ciasta o grubości 1–1,5 cm i pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 20 minut na złoty kolor. Białka ucieramy z cukrem pudrem na gęstą lśniącą masę, pod koniec ucierania dodajemy sok z cytryny. Otrzymaną polewą polewamy ostudzone ciasto i dekorujemy bakaliami.