X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Pierś faszerowana to banalnie proste, smaczne, szybkie, kolorowe danie.

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Przeglądając „internety” stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych niesłabnącą popularnością cieszy się pierś z kurczaka. Jedni mówią nuda, inni że uwielbiają i nie wyobrażają sobie tygodnia bez „schabowego” z kurczaka a wszelkiej maści sportowcy budują wokół niej całe menu. Ja przyznam, że jest kilka propozycji bardziej mnie interesujących niż pospolity kurzy „cyc” 😉 Ale raz na jakiś czas opędzlować kuraka z dobrego źródła jak najbardziej. Sprawdziłem na naszej stronie i ku mojemu zdziwieniu, wśród około 3000 receptur jest 1 przepis na pierś z kurczaka w całości. Trochę wstyd pomyślałem, bo dla kogo robię te wszystkie przepisy jak nie dla Was moi drodzy. Postanowiłem tę lukę jak najszybciej wypełnić i tak powstał powyższy wpis. Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko kilka podstawowych produktów spożywczych.

Składniki dla 4 osób:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża.

Krok 2:

Przypraw piersi w środku solą i pieprzem.

Krok 3:

Obie papryki pokrój w paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera.

Krok 4:

Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól.

Krok 5:

Sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu i piecz 20 minut w 200 °C jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku. Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. No to mam przepis na dzisiejszy obiadek. A miały być „schabowe” 😉 Dzièkujè.

  2. W końcu pokochałam jeść 40 lat mi to zajęło .Bardzo dziękuję ( moje spodnie wstrzymują się od głosu)

  3. Pyszne. Dzisiaj zrobiłam na obiad:) poproszę więcej takich przepisów:) pozdrawiam.

Sprawdź również