X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDróbRóżne przepisy

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Pierś faszerowana to banalnie proste, smaczne, szybkie, kolorowe danie.

 

 

Przeglądając „internety” stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych niesłabnącą popularnością cieszy się pierś z kurczaka. Jedni mówią nuda, inni że uwielbiają i nie wyobrażają sobie tygodnia bez „schabowego” z kurczaka a wszelkiej maści sportowcy budują wokół niej całe menu. Ja przyznam, że jest kilka propozycji bardziej mnie interesujących niż pospolity kurzy „cyc” 😉 Ale raz na jakiś czas opędzlować kuraka z dobrego źródła jak najbardziej. Sprawdziłem na naszej stronie i ku mojemu zdziwieniu, wśród około 3000 receptur jest 1 przepis na pierś z kurczaka w całości. Trochę wstyd pomyślałem, bo dla kogo robię te wszystkie przepisy jak nie dla Was moi drodzy. Postanowiłem tę lukę jak najszybciej wypełnić i tak powstał powyższy wpis.

 

Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko kilka podstawowych produktów spożywczych.

 

Składniki dla 4 osób:

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża.

 

Przypraw piersi w środku solą i pieprzem. 

 

 

Obie papryki pokrój w paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera.

 

Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól. 

 

Sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu i piecz 20 minut w 200 °C jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku. 

 

Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Jeśli chcecie więcej przepisów na piersi z kurczaka dajcie znać w komentarzu! 😉 

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Hanna

    super! prosimy też o inne przepisy z filetów

    • Jakub Kuroń

      Postaram się, droga Hanno 🙂

  2. Grazyna

    super! prosimy też o inne przepisy z filetow

    • Jakub Kuroń

      Na pewno się pojawią 🙂 Pozdrawiam

  3. Joanna M.

    Roladki pyszne ! Podane z ryzem jaśminowym rewelacyjne .

    • Jakub Kuroń

      Super 🙂 Polecamy się na przyszłość!!!

  4. Asik

    No to mam przepis na dzisiejszy obiadek. A miały być „schabowe” 😉 Dzièkujè.

  5. Halina

    A może coś z jarmużem?

    • Jakub Kuroń

      Masz rację przepisów na jarmuż u mnie brakuje. Coś podziałam w tym temacie 🙂

  6. Monika

    W końcu pokochałam jeść 40 lat mi to zajęło .Bardzo dziękuję ( moje spodnie wstrzymują się od głosu)

    • Jakub Kuroń

      Monika,

      Jeżeli pokochałaś jeść dzięki moim przepisom to niezwykle mi miło. A za spodnie przepraszam 😉

  7. Edyta

    Zrobilm . Pycha!!! Palce lizac !!!

  8. Edyta

    Zrobilm . Pycha!!! Palce lizac

  9. Edzia

    Super. Chcę więcej. Pozdrawiam.

    • Jakub Kuroń

      Będą nowe! Pozdrawiam

  10. Agata

    Poproszę więcej przepisów

  11. Marta

    Ja też jestem chętna na więcej przepisów

  12. bodzia

    Super przepis proszę o więcej pozdrawiam

  13. Daniel

    Ja też poproszę o więcej przepisów

  14. JolCia

    Ja też jestem chętna na więcej przepisów.

    • Jakub Kuroń

      Będą nowe pyszne przepisy!

  15. Lucy

    Oczywiście ze chcemy Z kurczaka i z indyka

    • Jakub Kuroń

      wszystko będzie!!! 🙂

  16. Beata

    Więcej takich przepisow

    • Jakub Kuroń

      Cały czas pracujemy nad nowymi. Już niedługo kolejna porcja. Pozdrawiamy 🙂

  17. dodek

    mega pysznie wyglada, bedziemy próbować i chcemy wiecej

    • Jakub Kuroń

      Bardzo nam miło i zapewniamy, że będzie więcej 🙂
      Pozdrawiamy

  18. Aneta

    Aje pyszne
    Proszę wiecej

  19. Pati

    Hmm.pysznie wygląda, a.może pierś po hawajsku?

    • Jakub Kuroń

      Pomyślę i o tym. Pozdrawiam!

  20. Pati

    Rewelacyjny przepis! ❣️

    • Jakub Kuroń

      Dziękuje! Będą następne!

  21. Agnieszka

    Pyszne. Dzisiaj zrobiłam na obiad:) poproszę więcej takich przepisów:) pozdrawiam.

  22. Kaja

    Pewnie, że chcemy więcej! Może coś ze szpinakiem?

    • Jakub Kuroń

      Pomyślę o czymś ze szpinakiem

      • GiGi

        Pierś faszerowana szpinakiem i jakimś serkiem pleśniowym

      • Jakub Kuroń

        Postaram się zrobić i taki przepis! Pozdrawiam

  23. Monika

    Super wygląda , chcemy jeszcze więcej przepisów.

    • Jakub Kuroń

      dzięki! Będzie więcej przepisów!

Sprawdź również