menu

Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku.

Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami to totalna obiadowa klasyka, łatwa, szybka i przyjemna.

 

Pisałem ostatnio o tym, że brakuje na naszej stronie przepisów z piersią z kurczaka. Nadal w tym temacie jest dużo do zrobienia ale z Bogusią popełniliśmy wpis w którym krok po kroku pokazujemy jak przygotować kolorową pierś z papryką i szpinakiem. Post cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem , dlatego idziemy za ciosem i przedstawiamy kolejny wpis krok po kroku. Tym razem na tapetę bierzemy totalną klasykę, czyli Pierś faszerowaną mozzarellą i suszonymi pomidorami. Danie do którego nie potrzeba miliona skomplikowanych składników, przygotujesz je w max. 30 minut i smakuje wszystkim domownikom. Lubimy przygotowywać tą potrawę na niedzielny obiad zamiast klasycznego pieczonego kurczaka.

 

Oczywiście taką pierś możecie przygotować na kilka innych sposobów ale ta panierowana z dodatkiem sezamu smakuje zaiste wyśmienicie. Nie jest to może najzdrowsza wersja ale wszystko jest dla ludzi i raz na jakiś czas można sobie pofolgować 😉

 

Zapraszamy do zapoznania się z tym super szybkim przepisem: Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami.

 

Składniki:

 

  • 2 piersi z kurczaka ok 500g
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 125 g mozzarelli
  • 8 plastrów suszonych pomidorów
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2 jajka
  • 100 g mąki
  • 100 g bułki tartej
  • 6 łyżek sezamu 
  • olej do smażenia

 

Każdą pierś delikatnie natnij tak, aby można było ją rozłożyć na tzw. motylka. Tak przygotowane kawałki mięsa przykryj folią spożywczą i delikatnie rozklep tłuczkiem.

 

Każdy plaster mięsa dopraw solą i pieprzem. Następnie ułóż na każdym po cztery cienkie plastry mozzarelli, pomidora suszonego i kilka listków świeżej bazylii.

 

Pierś ciasno zawiń i obtocz w mące, jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem.

 

Podsmaż pierś faszerowaną z każdej strony na rumiano.

 

Przesmażoną pierś włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ° C.

 

Tak przygotowaną pierś faszerowana mozzarella i suszonymi pomidorami podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

 

Pamiętajcie, że cały czas poszukujemy inspiracji, co moglibyśmy dla Was przygotować. Jeżeli macie jakieś prośby pomysły dajcie znać w komentarzach. 🙂

 

Jeśli chcesz być ze mną w stałym kontakcie zapraszam na mój FacebookInstagram 

2 odpowiedzi na “Pierś faszerowana mozzarellą i suszonymi pomidorami. Przepis krok po kroku.”

  1. Zu napisał(a):

    Pycha
    Duzo trenuje I jem duzo kurczaka, znudzil mi sie gotowany/ I na parze…czy jakies przepisy na zdrowy szybki obiad?

    Dziekuje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję