menu

Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.

Pierś faszerowana to banalnie proste, smaczne, szybkie, kolorowe danie.

 

 

Przeglądając „internety” stwierdziłem, że mimo setek nowych mód żywieniowych niesłabnącą popularnością cieszy się pierś z kurczaka. Jedni mówią nuda, inni że uwielbiają i nie wyobrażają sobie tygodnia bez „schabowego” z kurczaka a wszelkiej maści sportowcy budują wokół niej całe menu. Ja przyznam, że jest kilka propozycji bardziej mnie interesujących niż pospolity kurzy „cyc” 😉 Ale raz na jakiś czas opędzlować kuraka z dobrego źródła jak najbardziej. Sprawdziłem na naszej stronie i ku mojemu zdziwieniu, wśród około 3000 receptur jest 1 przepis na pierś z kurczaka w całości. Trochę wstyd pomyślałem, bo dla kogo robię te wszystkie przepisy jak nie dla Was moi drodzy. Postanowiłem tę lukę jak najszybciej wypełnić i tak powstał powyższy wpis.

 

Podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem a jest to: Pierś faszerowana serem i warzywami. W tym wypadku jest to szpinak, kolorowa papryka i wyraźny w smaku żółty ser. To szybkie, kolorowe i zdrowe danie. Nie będzie nam dzisiaj potrzebna patelnia, bo pierś jest zapiekana a do wykonania tego przepisu potrzebne jest tylko kilka podstawowych produktów spożywczych.

 

Składniki dla 4 osób:

 

  • 4 piersi z kurczaka
  • 0,5 papryki czerwonej
  • 0,5 papryki żółtej
  • 50 g świeżego szpinaku baby
  • 4 plastry wyrazistego w smaku sera żółtego 
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki pieprzu

 

Piersi delikatnie natnij wzdłuż tworząc kieszonkę. Najlepiej użyć do tego bardzo ostrego noża.

 

Przypraw piersi w środku solą i pieprzem. 

 

 

Obie papryki pokrój w paski i ułóż na rozciętej piersi, następnie połóż kilka listków świeżego szpinaku i plasterek sera.

 

Przygotuj marynatę: Wymieszaj ze sobą olej, pieprz, curry i sól. 

 

Sylikonowym pędzelkiem posmaruj piersi dokładnie po wierzchu i piecz 20 minut w 200 °C jeśli posiadasz włącz funkcję grilla w piekarniku. 

 

Tak przygotowaną pierś podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

 

Jeśli chcecie więcej przepisów na piersi z kurczaka dajcie znać w komentarzu! 😉 

 

20 odpowiedzi na “Pierś faszerowana serem i warzywami. Przepis krok po kroku.”

  1. Monika napisał(a):

    Super wygląda , chcemy jeszcze więcej przepisów.

  2. Kaja napisał(a):

    Pewnie, że chcemy więcej! Może coś ze szpinakiem?

  3. Agnieszka napisał(a):

    Pyszne. Dzisiaj zrobiłam na obiad:) poproszę więcej takich przepisów:) pozdrawiam.

  4. Pati napisał(a):

    Rewelacyjny przepis! ❣️

  5. Pati napisał(a):

    Hmm.pysznie wygląda, a.może pierś po hawajsku?

  6. Aneta napisał(a):

    Aje pyszne
    Proszę wiecej

  7. dodek napisał(a):

    mega pysznie wyglada, bedziemy próbować i chcemy wiecej

  8. Beata napisał(a):

    Więcej takich przepisow

  9. Lucy napisał(a):

    Oczywiście ze chcemy Z kurczaka i z indyka

  10. JolCia napisał(a):

    Ja też jestem chętna na więcej przepisów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. akceptuję