Pieczony kalafior z sosem jogurtowym to jedno z moich ulubionych wegetariańskich dań. Chociaż najpopularniejszą metodą przygotowania tego warzywa jest gotowania to uważam, że pieczenie jest dużo efektywniejsze. Po pierwsze podczas gotowania pozbawiamy kalafior naturalnej słodyczy i uwalniamy siarkowe aromaty. Zapiekanie sprawia, że ma on więcej subtelnego smaku, bez nieprzyjemnego smaku. Poza tym kalafior w piekarniku ładnie brązowieje, co zawdzięczamy reakcji Maillarda i bez wątpienia nie musimy polewać gotowego zrumienioną bułką tartą.
Pieczony kalafior z sosem jogurtowym – przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 łyżka przyprawy ras el hanout lub np. curry
- 80 ml oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
- sos jogurtowy z czarnym czosnkiem, ja używam Roleskiego
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Kalafior opłucz pod zimną, bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, następnie pokrój w plastry grubości około trzech centymetrów.
Najlepszy kalafior to ten jasny o zwartej strukturze. Ja wybieram sztuki niezbyt duże, do kilograma wagi, moim zdaniem mają najlepszy smak.
Krok 2:
„Steki ” z kalafiora przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polej je sporą ilością oliwy z oliwek, następnie natrzyj ulubionymi przyprawami. Ja sięgnąłem po ras el hanout, która jest narodową przyprawą Maroka. Składa się z około 30 różnych różnych składników, w tym z płatków róży i lawendy. Ostatnio coraz częściej można ją spotkać w polskich sklepach, bez wątpienia dostaniesz ją w dostawie internetowej.
Krok 3:
Następnie zapiekaj w 210°C „góra-dół” przez 20-25 minut. Kalafior powinien być ładnie rumiany, lekko chrupiący o delikatnym orzechowym smaku.
Pieczony kalafior najlepiej smakuje z sosem jogurtowym z czarnym czosnkiem. Kiedy danie było w piecu przygotowałem prostą sałatkę z pomidorów i bobu.
Inne proste przepisy wegetariańskie znajdziesz —>TUTAJ<—
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.