X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskie

Idealnie chrupiący falafel

Idealnie chrupiący falafel to moje ulubiona wegańska potrawa. Bardzo popularna na całym bliskim wschodzie, przyrządzana najczęściej z ciecierzycy lub bobu. Choć przygotowywałem ją setki razy, dopiero teraz spisałem dokładną recepturę. Danie nie jest skomplikowane, ale trzeba pamiętać o kilku ważnych kwestiach, o których napiszę poniżej.

Idealnie chrupiący falafel – najlepszy przepis

Składniki:

Przyprawy:

  • półtorej łyżki mieszanki przypraw (kolendra, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, kumin)

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Ciecierzycę namocz w dużej ilości zimnej wody, nawet dziesięć centymetrów ponad jej poziom (groch włoski lubi wypić nadmiar płynu). Pozostaw ją na noc, aż zmięknie, nie musi stać w lodówce.

Krok 2:

W malakserze zmiksuj cebulę, czosnek i grubo posiekane zioła. Wsyp odcedzoną ciecierzycę, zmiel z sodą, solą i mieszanką przypraw na drobną kaszę.

Krok 3:

Wilgotnymi dłońmi formuj pulpeciki o średnicy 3-4 centymetrów. Jeżeli posiadasz formę do falafeli możesz z niej skorzystać, ja wolę przygotowywać je ręcznie. Jeżeli masz ochotę, część kulek możesz obtoczyć w sezamie lub czarnuszce.

Krok 4:

Falafele smaż po 8-9 sztuk na raz, dzięki temu utrzymasz odpowiednią temperaturę a kulki równomiernie się zrumienią. Po wyjęciu z tłuszczu osącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Idealnie chrupiący falafel podawaj z sałatką tabouleh i sosem jogurtowym z prażonymi ziarnami sezamu.

Inne sprawdzone wegetariańskie przepisy znajdziesz —>TUTAJ<—

Smacznego!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    • Hej,
      Jest kilka metod:
      -z mrożonego bobu (mielisz rozmrożony z ziołami, czosnkiem i przyprawami + do masy odrobina mąki kukurydzianej aby lepiej się kleiły), smażysz.
      -ze świeżego (aby oszczędzić sobie roboty proponuje zmienić z łupinami ziołami, czosnkiem i przyprawami + do masy odrobina mąki kukurydzianej aby lepiej się kleiły), smażysz.
      -z suszonego (namaczasz do miękkości mielisz z ziołami, czosnkiem i przyprawami + do masy odrobina mąki kukurydzianej aby lepiej się kleiły), smażysz.

Sprawdź również