Gdy macie ochotę na coś słodkiego, idealnym rozwiązaniem będą proste i bardzo puszyste muffinki. Babeczki robi się dosłownie 15 minut, a zapach i smak to totalny obłęd. Puszysta muffinka pełna czekolady to fantastyczne połączenie, które jestem pewny zasmakuje każdemu! Świetnie smakują kolejnego dnia, więc idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub drugie śniadanie dla dziecka do szkoły.
Proste i bardzo puszyste muffinki
Składniki:
- 340 g mąki pszennej (2 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru (1/2 szklanki cukru)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250 ml mleka (1 szklanka)
- 125 ml oleju roślinnego (0,5 szklanki)
- nutella
Przygotowanie:
Krok 1:
Wszystkie składniki (poza nutellą) umieść w misce, a następnie dokładnie wymieszaj rózgą na gładką masę. Jeśli wolisz możesz użyć miksera.
Krok 2:
Po łyżce ciasta nałóż do papierowej papilotki, następnie na środku każdej umieść po łyżeczce nutelli lub np. kostce mlecznej czekolady.
Krok 3:
Czekoladę przykryj dodatkową porcją ciasta, tak aby wypełniło papilotkę do 3/4 wysokości.
Krok 4:
Piecz w 180°C przez 25-30 minut. Tryb „góra – dół” na koniec pieczenia sprawdź suchym patyczkiem czy ciasto się upiekło.
Wystudzone babeczki posyp cukrem pudrem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych tart, ciast, deserów znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Pyszne, chyba najlepsze muffinki jakie kiedykolwiek robiłam. Dałam 60gr cukru i wyszły bardzo słodkie.
Wyszły świetne, dziękuję ❤️
babeczki wyszły wspaniałe
Przepyszne ! Szybkie do tego smaczne
Zrobiłam z pastą pistacjową
A czy najpierw połączyć suche składniki a potem mokre ?
Jak zrobisz tak będzie dobrze. Ja mieszam mokre, a potem dodaje do tego wymieszane suche.