DróbKiełbasy i wędliny
Pasztet z gęsich wątróbek
Składniki
- 15 gęsich wątróbek
- 3 szklanki mleka
- 10 dag słoniny
- 6 jaj
- 2 szklanki tartej bułki
- 4 ugotowane, suszone borowiki
- 2 cytryny
- sól, gałka muszkatołowa
- masło do smarowania formy
- żelatyna, szklanka bulionu
- owoce do przybrania
Sposób przygotowania
Wątróbki moczyć kilka godzin w mleku. Lekko zamrożoną słoninę pokroić w najdrobniejszą kosteczkę. Wymoczoną wątróbkę posiekać tasakiem, wymieszać ze słoniną, wbić jajka, wsypać tartą bułkę, drobno pokrojone borowiki, wlać sok z cytryn, dodać sól i trochę utartej gałki muszkatołowej. Całość dobrze wyrobić ręką. Formę babkową wysmarować dokładnie masłem. Przełożyć masę pasztetową do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika na 1 godz. Po upieczeniu ostudzić i wstawić na godzinę do lodówki. Pasztet wyjąć z formy, żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, wymieszać z letnim bulionem, oblać pasztet, gdy galareta zastygnie przybrać owocami ( ćwiartki brzoskwini, wiśnie z kompotu, plasterki kiwi), owoce też polać galaretą. Jest to bardzo dekoracyjne danie na świąteczny stół.