Przepis
Przetwory
Domowy ketchup
Składniki
- 2 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
- 400 g świeżych żurawin (ew. 200 g suszonych)
- 2 duże cebule
- 5 ząbków czosnku
- 100 g cukru
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 3 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzej olej, dodaj posiekane cebulę i czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż do czasu uzyskania złotego kolory, dodaj umyte żurawiny i dalej smaż. Kiedy żurawiny zaczną puszczać sok, włóż pokrojone w dużą kostkę pomidory. Wymieszaj, dodaj cukier, sól, pieprz oraz paprykę w proszku. Dziadek dusił keczup na małym ogniu przez 2 dni i przecierał przez sito. Dzisiaj wystarczy 12 godzin, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przetrzyj sos przez sito lub zmiksuj za pomocą blendera, gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć słoiki, postaw je do góry dnem na kilka godzin. Tak przygotowany sos wytrzyma kilka tygodni.
Przy aktualnych cenach pomidorów trochę drogo to wyjdzie, ale liczę że w sierpniu cena będzie już niska i sama wezmę się za takie przetwory zgodnie z powyższym przepisem. Moje dzieciaki uwielbiają ketchup 🙂 Mam nadzieje, że wyjdzie pyszny.
Taki domowy ketchup to raczej klimaty lipcowo-sierpniowo-wrześniowe. Wtedy pomidory najsmaczniejsze i nomen omen najtańsze 🙂
A sam przepis naprawdę warto wypróbowa 🙂
Pozdrawiam