Boże NarodzenieDziczyznaPotrawy z grilla
Boczek i żeberka dzika z grilla
Dzisiaj mam dla Was dziczyznę, a dokładnie boczek i żeberka dzika z grilla. Mięso marynowane kilka dni, w rezultacie świetnie przeszło smakiem marynaty. Pyszne, aromatyczne, lekko chrupiące. Idealna propozycja zarówno na letnie grillowanie, jak i zimowe obiady. Zapraszam do lektury przepisu.
Boczek i żeberka dzika z grilla
Składniki:
- 3 kg boczku z dzika z żeberkami
- marynata do dzika (patrz przepis w dziale dziczyzna)
- papryka,
- sól i pieprz np. czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze oczyść mięso z błon i powięzi. Następnie oddziel żeberka od boczku (możesz kupić już oddzielnie żeberka i boczek).
Krok 2:
Pokrój boczek w plastry o grubości około 1,5 cm, a żeberka w kawałki (po dwie kości).
Pokrojone mięso włóż do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), następnie zalej przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej 6*C) na trzy dni. Mięso przewracaj w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Krok 3:
Po trzecie po wyjęciu z marynaty mięso umyj i oczyścić z przypraw. Na koniec piecz mięso na grillu na średnim węglu przez około 30 minut przekładając i smarując pozostałą marynatą. Możesz użyć grilla domowego, elektrycznego lub grilla na gaz.
Jeżeli szukasz obiadowych inspiracji, znajdziesz je >> TUTAJ<<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook oraz na moją Grupę.