Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałata po polsku
Składniki
- #Sposób 1
- 1 sałata
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oleju lub oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, cukier
- #Sposób 2
- 1 sałata
- 100 ml śmietany
- 1 ugotowane na twardo jajo
- sok z połowy cytryny
- sól, cukier
Sposób przygotowania
Sałatę płuczemy. Salaterkę smarujemy posiekanym ząbkiem czosnku i wrzucamy do niej sałatę. Kolejne liście rozrywamy palcami. Przygotowujemy sos z oleju lub oliwy, soku z cytryny i przypraw. Zalewamy nim sałatę i mieszamy. W drugim przypadku nie używamy czosnku. Mieszamy śmietanę, sok z cytryny, obrane i posiekane jajo, przyprawy i dodajemy do liści sałaty w salaterce. Również dokładnie mieszamy. Podobnie możemy przygotować wczesną wiosną sałatę z młodych listków mniszka lekarskiego (mlecza).