Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Sałata z cykorią
Składniki
- 2 rodzaje sałaty np.: zwykła i strzępiasta, lub czerwonolistna
- 1 cykoria
- 1 łyżka natki pietruszki, wiosną 1 łyżka liści mniszka lekarskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 50 ml oliwy lub oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obie sałaty płuczemy, oddzielamy liście i po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki do salaterki. Cykorię po umyciu kroimy w grube talarki. Wrzucamy do salaterki. Liście mniszka lekarskiego lub natkę pietruszki siekamy. Przygotowujemy sos: siekamy drobno ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. Ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a następnie polewamy sosem sałatkę. Mieszamy. Podajemy, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”, czyli za około pół godziny.