X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 2 rodzaje sałaty np.: zwykła i strzępiasta, lub czerwonolistna
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka natki pietruszki, wiosną 1 łyżka liści mniszka lekarskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 50 ml oliwy lub oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Obie sałaty płuczemy, oddzielamy liście i po umyciu i osuszeniu rwiemy na kawałki do salaterki. Cykorię po umyciu kroimy w grube talarki. Wrzucamy do salaterki. Liście mniszka lekarskiego lub natkę pietruszki siekamy. Przygotowujemy sos: siekamy drobno ząbki czosnku, dodajemy sól, pieprz, oliwę, sok z cytryny, musztardę oraz miód. Ucieramy ze sobą wszystkie składniki, a następnie polewamy sosem sałatkę. Mieszamy. Podajemy, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”, czyli za około pół godziny.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również