Przepis
Potrawy wegetariańskieSałatki
Sałata z ogórkiem
Składniki
- 1 główka sałaty
- 200 g świeżego ogórka
- 30 g bryndzy
- po 1 łyżce świeżych ziół: koperku, natki pietruszki, szczypiorku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku lub oregano
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml oliwy lub oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Sałatę płuczemy, oddzielamy od siebie liście, osuszamy i rwiemy do salaterki. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę lub pół plasterki. Mieszamy ze sobą posiekane zioła, posiekany czosnek, sól, pieprz i olej. Łączymy ze sobą sałatę, ogórka, pokruszoną bryndzę. Zalewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy. Do tej sałatki z powodzeniem możemy dodać również inne nowalijki i zioła: rzodkiewkę, świeże pomidory, zielony groszek, wreszcie świeże liście mniszka lekarskiego. Sos także możemy dowolnie komponować, dodając trochę cukru lub miodu, sok z cytryny, czy ocet winny.