Przekąski na zimno
Grzanki na słodko dla dzieci
Składniki
4 kromki słodkiej czerstwej bułki (maślanej, chałki lub babki drożdżowej)
Opcja 1
-150 ml mleka
-cukier waniliowy
-1 jajko
-tarta bułka
-2 łyżki masła
-pół łyżeczki skórki otartej z cytryny
-cukier puder
-4 wisienki z konfitury
Opcja 2
-100 g czekolady
-50 g masła
-2 łyżki obranych orzechów laskowych
-1 żółtko
Sposób przygotowania
W pierwszym przypadku skrapiamy ciasto mlekiem z rozpuszczonym w nim cukrem waniliowym, lub moczymy w nim, ale tak, żeby się ciasto nie rozpadło. Osączone kromki obtaczamy w roztrzepanym jajkiem, wymieszanym ze skórką cytrynową, następnie w tartej bułce i obsmażamy na maśle z obu stron. Podajemy posypane cukrem pudrem i przybrane wisienkami z konfitury. W drugim przypadku rozpuszczamy masło. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę (tzn.: wkładamy garnuszek z czekolada do większego garnka z wodą). Łączymy ze sobą masło, czekoladę i żółtko, ucieramy. Kromki ciasta lub bułki smażymy na patelni lub w piekarniku (może być też opiekacz do grzanek), Nakładamy masę czekoladową i posypujemy siekanymi orzechami.