X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Placek dyniowy z gulaszem z kurczaka z curry

Sezon na dynię bez wątpienia powoli się kończy. Trochę szkoda, ale zanim bezpowrotnie minie przygotuję jeszcze jedno z moich ulubionych dań. Dzisiaj na obiad zaserwowałem niebanalne placki dyniowe z gulaszem z kurczaka i curry. Rewelacyjne połączenie wytrawnych, słodkich i kwaskowych smaków, zwieńczone nutą nowego majonezu Delikatesowego z charakterem od @roleskipl. Potrawa, która prezentuje się obłędnie i o ile przygotujecie ją z mojego przepisu nie sprawi Wam żadnych kłopotów.

Placek dyniowy z gulaszem z kurczaka z curry

Składniki:

Placki:
  • 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • 500 g dyni (waga po obraniu)
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki mąki np. pszennej do zagęszczenia masy
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia np. rzepakowego
Gulasz:
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • pół cukinii
  • 250 ml bulionu np. drobiowego
  • pół szklanki zielonego groszku, ja użyłem mrożonego
  • 3 łyżki cebulek perłowych marynowanych
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • pół łyżeczki kurkumy w proszku
  • ostra papryka do smaku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 zimnej wody
  • majonez Delikatesowy z charakterem do dekoracji
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody na gęstym sitku lub w gazie.

Krok 2:

Do odciśniętej masy dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka i mąkę pszenną.
Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie ciasto przykryj ścierką i odstaw na czas przygotowania gulaszu.

Krok 3:

Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dopraw solą i pieprzem. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż 2 minuty.

Krok 4:

Następnie dodaj cukinię i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę oraz czosnek posiekany w cienkie plasterki. Smaż całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 5:

W kolejnym ruchu wlej bulion lub wodę, dodaj curry, kurkumę i ostrą paprykę. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zielony groszek i cebulkę perłową.

Krok 6:

Kiedy sos się zagotuje dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 100 ml zimnej wody. Zagotuj ponownie, dopraw solą do smaku.

Krok 7:

Ciasto nakładaj na rozgrzany olej, smaż z obu stron aż będzie rumiane. Placki mogą mieć dowolny rozmiar, ja lubię duże placki. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawaj z gulaszem, kleksem majonezu delikatesowego i ulubioną zieleniną.

Kliknij —>TUTAJ<— po więcej drobiowych przepisów.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również