Dania główneDrób
Placek dyniowy z gulaszem z kurczaka z curry
Sezon na dynię bez wątpienia powoli się kończy. Trochę szkoda, ale zanim bezpowrotnie minie przygotuję jeszcze jedno z moich ulubionych dań. Dzisiaj na obiad zaserwowałem niebanalne placki dyniowe z gulaszem z kurczaka i curry. Rewelacyjne połączenie wytrawnych, słodkich i kwaskowych smaków, zwieńczone nutą nowego majonezu Delikatesowego z charakterem od @roleskipl. Potrawa, która prezentuje się obłędnie i o ile przygotujecie ją z mojego przepisu nie sprawi Wam żadnych kłopotów.
Placek dyniowy z gulaszem z kurczaka z curry
Składniki:
Placki:
- 500 g ziemniaków (waga po obraniu)
- 500 g dyni (waga po obraniu)
- 3 jajka
- 1 cebula
- 2-3 łyżki mąki np. pszennej do zagęszczenia masy
- sól, pieprz
- olej do smażenia np. rzepakowego
Gulasz:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 papryka czerwona
- pół cukinii
- 250 ml bulionu np. drobiowego
- pół szklanki zielonego groszku, ja użyłem mrożonego
- 3 łyżki cebulek perłowych marynowanych
- 1 łyżeczka curry w proszku
- pół łyżeczki kurkumy w proszku
- ostra papryka do smaku
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 100 zimnej wody
- majonez Delikatesowy z charakterem do dekoracji
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze ziemniaki i dynię zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie masę odciśnij z nadmiaru wody na gęstym sitku lub w gazie.
Krok 2:
Do odciśniętej masy dodaj cebulę pokrojoną w drobną kostkę, jajka i mąkę pszenną.
Masę dopraw do smaku solą i pieprzem. Następnie ciasto przykryj ścierką i odstaw na czas przygotowania gulaszu.
Krok 3:
Pierś z kurczaka pokrój w niewielką kostkę, dopraw solą i pieprzem. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju do uzyskania ciemnozłotego koloru. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, smaż 2 minuty.
Krok 4:
Następnie dodaj cukinię i paprykę pokrojoną w niewielką kostkę oraz czosnek posiekany w cienkie plasterki. Smaż całość przez kilka minut mieszając od czasu do czasu.
Krok 5:
W kolejnym ruchu wlej bulion lub wodę, dodaj curry, kurkumę i ostrą paprykę. Gotuj na średnim ogniu przez 5 minut. Po tym czasie dodaj zielony groszek i cebulkę perłową.
Krok 6:
Kiedy sos się zagotuje dodaj mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 100 ml zimnej wody. Zagotuj ponownie, dopraw solą do smaku.
Krok 7:
Ciasto nakładaj na rozgrzany olej, smaż z obu stron aż będzie rumiane. Placki mogą mieć dowolny rozmiar, ja lubię duże placki. Gotowe odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki podawaj z gulaszem, kleksem majonezu delikatesowego i ulubioną zieleniną.
Kliknij —>TUTAJ<— po więcej drobiowych przepisów.
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.