KaszaTarty, quiche i zapiekanki
Zapiekanka z mamałygi czyli mąki kukurydzianej
Składniki
- 500 g mamałygi, tj.: mąki kukurydzianej
- po 250 ml wody i mleka
- po 100 g wędzonki (może być ogonówka) i gotowanej
- szynki
- 200 g owczej bryndzy
- 50 g masła
- sól
Sposób przygotowania
Mleko i wodę zagotowujemy w jednym garnku. Mąkę kukurydzianą wsypujemy do sporego garnka i zaparzamy ją wrzącą wodą – trzeba ją w trakcie zalewania bardzo intensywnie mieszać. Podgrzewamy masę na wolnym ogniu cały czas pamiętając o mieszaniu, żeby się nie przypaliła. Po około 10 minutach powinna być puszysta i jednolita, jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać trochę letniej wody. Przygotowujemy brytfankę. Smarujemy ją tłuszczem i wkładamy na dno warstwę mamałygi, posypujemy szynką pokrojoną w słupki lub kostkę i przykrywamy plasterkami wędzonki. Ponownie nakładamy warstwę mamałygi, a następnie bryndzy. Kończymy warstwą mamałygi. Na wierzch kładziemy grudki masła i zapiekamy w nagrzanym do 190ºC piekarniku przez pół godziny. Zapiekankę podajemy gorącą z surówkami.