Polędwiczka grillowana z orientalnym makaronem to przepis 2 w 1, taki obiadowy pakiecik. Z jednej strony pomysł na fajny dodatek pod postacią makaronu ramen z grzybami shiitake i warzywami. Z drugiej główne danie, czyli wieprzowina w marynacie na bazie sosu BBQ z Whisky. Te dwa elementy połączone na jednym talerzu gwarantują niesamowite doznania smakowe.
Polędwiczka grillowana z orientalnym makaronem – przepis krok po kroku
Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów. Mój kawałek mięsa był duży, dlatego przekroiłem go na dwie równe części.
Krok 2:
Mięso zamarynuj w sosie BBQ z Whisky, posiekanym czosnkiem i rozmarynem, płatkach chilli, oleju roślinnym i soli. Polędwiczkę odstaw na 30 minut, aby przyprawy przeniknęły wgłąb mięsa.
Krok 3:
Kiedy mięso się marynuje przygotuj makaron.
Grzyb shiitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz. Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą. Cebulę pokrój w cząstki, podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w płatki oraz dymkę pociętą w 3 cm kawałki. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników. Danie dekoruję pokrojoną dymką.
Krok 4:
Polędwiczkę usmaż na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C, dopiekaj 20-25 minut.
Polędwiczkę podawaj pokrojoną w plastry z orientalnym makaronem. Pamiętaj aby po wyjęciu mięsa z piekarnika odłożyć je na 5-10 minut, aby „odpoczęło” pod folią aluminiową. Dzięki temu zabiegowi soki komórkowe dobrze się rozprowadzą i nie wyciekną podczas krojenia.
Inne super ciekawe przepisy obiadowe znajdziesz —>TUTAJ<—
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.OkPrywatność
Privacy Overview
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
Kulinarne dzieło „sztuki miesa”. Apetycznie się prezentuje 🙂