Dania główneWieprzowina
Polędwiczka grillowana z orientalnym makaronem
Polędwiczka grillowana z orientalnym makaronem to przepis 2 w 1, taki obiadowy pakiecik. Z jednej strony pomysł na fajny dodatek pod postacią makaronu ramen z grzybami shitake i warzywami. Z drugiej bez wątpienia główne danie, czyli wieprzowina w marynacie na bazie sosu BBQ z Whisky. Te dwa elementy połączone na jednym talerzu gwarantują niesamowite doznania smakowe.
Polędwiczka grillowana z orientalnym makaronem – przepis krok po kroku
Składniki:
Mięso:
- 1 duża polędwiczka wieprzowa (500 g)
- 3 łyżki sosu BBQ z Whisky, ja sięgam po Roleskiego
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 gałązki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
- 4 łyżki oleju roślinnego
- sól
Makaron:
- 30 g suszonych grzybów shitake
- ½ brokułu
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej dymki
- 1 mała cukinia
- 150 g makaronu ramen
- 3 łyżki sosu hoisin
- 3 łyżki ciemnego
- 30 ml oleju roślinnego np. rzepakowego
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Polędwiczkę oczyść z błon i przerostów. Mój kawałek mięsa był duży, dlatego przekroiłem go na dwie równe części.
Krok 2:
Mięso zamarynuj w sosie BBQ z Whisky, w posiekanym czosnku i rozmarynie, w płatkach chili, oleju roślinnym i soli. Następnie polędwiczkę odstaw na 30 minut, aby przyprawy przeniknęły wgłęb mięsa.
Krok 3:
Kiedy mięso się marynuje przygotuj makaron.
Grzyby shitake zalej wrzątkiem, odstaw na 30 minut aż zmiękną. Następnie odcedź i osusz. Brokuł podziel na różyczki, podgotuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku, następnie schłodź pod zimną wodą. Następnie cebulę pokrój w cząstki, podsmaż na mocno rozgrzanym oleju. Po chwili dodaj czosnek pokrojony w płatki oraz dymkę pociętą w 3 cm kawałki. Smaż 1-2 minuty, następnie dodaj brokuł i cukinię pokrojoną w kostkę. Kiedy warzywa zmiękną, wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki grzyby shitake. Wlej sos hoisin, sos sojowy, duś 2-3 minuty. Po tym czasie potrawę połącz z makaronem ugotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podlej kilkoma łyżkami wody, wymieszaj do połączenia składników. Na koniec danie dekoruję pokrojoną dymką.
Krok 4:
Polędwiczkę usmaż na patelni grillowej, po 2 minuty z każdej strony. Następnie przełóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C, dopiekaj 20-25 minut.
Polędwiczkę podawaj pokrojoną w plastry z orientalnym makaronem. Pamiętaj aby po wyjęciu mięsa z piekarnika odłożyć je na 5-10 minut, aby „odpoczęło” pod folią aluminiową. Dzięki temu zabiegowi soki komórkowe dobrze się rozprowadzą i nie wyciekną podczas krojenia.
Więcej przepisów na dania mięsne znajdziesz >> TUTAJ <<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Kulinarne dzieło „sztuki miesa”. Apetycznie się prezentuje 🙂