Potrawy mięsneWołowina, Cielęcina
Gicz cielęca
Składniki
- gicz cielęca - ok. 1–1,2 kg
- 1 cebula, 1 marchewka
- 2-4 ząbki czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml śmietany 18 %
- po pół łyżeczki: tymianku, rozmarynu, majeranku
- po 1 łyżce: koperku i natki pietruszki
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła, 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy gicz: oczyszczamy ją z błon, myjemy i osuszamy. Posiekany lub rozgnieciony czosnek (2–3 ząbki) rozcieramy z solą, łączymy z ziołami (oprócz pietruszki i koperku), nacieramy gicz z wszystkich stron i odkładamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Następnie obsmażamy gicz w rondlu na oleju i dodajemy obraną i pokrojoną w talarki cebulę, obraną i pokrojoną marchewkę oraz pietruszkę. Podlewamy gicz szklanką wody, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu przez godzinę. Odparowującą wodę uzupełniamy winem. Gdy mięso jest już miękkie wyjmujemy je z rondla i przygotowujemy sos: przecedzamy wywar, dodajemy ostatni posiekany ząbek czosnku, mąkę i masło, dokładnie sos mieszamy, zagotowujemy, na końcu wlewamy śmietanę, wsypujemy koperek i mieszamy